IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 май

08:00 | 05.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 5 май

По-нисък данък за хазарт в нета
в-к Стандарт

Онлайн хазартът ще бъде облаган с по-нисък данък спрямо останалите хазартни игри, обяви министърът на финансите Симеон Дянков пред "Дарик". Така организаторите на хазартни игри в интернет ще плащат по-малко от стандартния данък, който е 15% върху всички постъпления от залози.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане ще бъдат направени до месец, за да може да влязат в сила от 1 юли. Оттогава влизат в сила промените в Закона за хазарта, според които организаторите на залагания в интернет трябва да плащат данъци в България.

Почивката на море поскъпна с 14%
в-к Сега

Пакетните почивки на българското Черноморие са с около 12-14% по-скъпи от миналогодишните, стана ясно вчера. Увеличението е главно при хотелите - 3, 4 и 5-звездните. Частните квартири задържат цените от последните години.

"Една от причините е задържането на цените в продължение на 3 сезона. България е една от малкото страни, в които се е наблюдавало поскъпване на храна, работна ръка, енергия, но не и на туристическите услуги за сезони 2009-2011", обясни пред "Сега" Румен Драганов от Института за анализи в туризма. "Всеки, който търси качествена услуга, трябва да бъде готов да плати цената й, тъй като няма как да има високо качество, без да се поддържат добри заплати и високо качество на храната и услугата в съответния хотел", добави той.

28% ръст в оборота на бензиностанциите
в-к Стандарт

28% ръст в оборотите на бензиностанциите е отчетен месец след поставянето на нивомерите, които следят количеството гориво в резервоарите им. Това каза вицепремиерът Симеон Дянков в парламента. Скокът на оборота на малките бензиностанции е още по-осезаем - с 45%. Със същия процент ще нараснат и приходите от ДДС от горива, ще скочат и приходите от акцизи.

"Поставането на нивомерите има доста изненадващ и осезаем ефект", каза Дянков. Предварителните данни за април показват, че бюджетът ще бъде на излишък, който ще доведе до стопяване на натрупания дефицит през първите три месеца на годината с 2/3, обяви Дянков. Така дефицитът за 2012 г. ще бъде под 1% от БВП.

50 на сто от безработните младежи без тапия
в-к Новинар

Близо 50% от безработните младежи у нас са без образование и квалификация. Тази тревожна тенденция съобщи социалният министър Тотю Младенов. За да се реализират успешно младите у нас, е нужно качествено образование и интеграция на пазара на труда, изтъкна министърът.

Той припомни, че през март кабинетът прие програма за стимулиране и намиране на работа за безработни и неактивни младежи до 29 г. Около 925 млн. лв. по оперативна програма за „Развитие на човешките ресурси” са отделени за осигуряване на заетост на уязвимите групи.

Точили пари и от фонда за научни изследвания
в-к Стандарт

Около 30 акта са съставени на Фонд "Научни изследвания" в резултат на извършена финансова инспекция за периода 2008-2009 г. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на вчерашния парламентарен контрол. Нарушенията са от всякакво естество, като превишаване на планирания бюджет за научни дейности с десетки милиони левове (за 2009 г. бюджетът е превишен над 3 пъти до сумата от 138 млн. лв.), липса на проведени обществени поръчки, раздаване на пари за рецензии, които така и не са написани, възлагане на поръчки на фирми, които нямат нищо общо с науката, и др.

"Това е тъжно, защото парите за фонда са по-големи от тези за Българска академия на науките", каза Дянков, като посочи, че голяма част от актовете вече са в посока прокуратурата.

Митничарите с по-високи заплати, но все така не особено компетентни
в-к Новинар

Средната заплата в митниците е увеличена с около 25 на сто от началото на мандата. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол. Около 30% от митничарите обаче не са успели да попълнят част от елементарните въпроси в задължителния им тест, каза още Дянков.

"Явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите", отсече той. Това за мен бе една от първите неприятни изненади като финансов министър, допълни Дянков. Вицепремиерът уточни, че през последните две години в агенция "Митници" са били въведени нови правила и структури, които регламентират процесите в управлението на човешките ресурси. Вече задължително има конкурси и тестове с казуси за оценка на професионалната компетентност.

“Булстрад” вдигна капитала си с 4 млн. лв.
в-к Стандарт

С до 4,04 млн. лв. ще се увеличи капиталът на "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Това става чрез сливането на компанията с другия застраховател, собственост на австрийската група - "Български имоти", което беше одобрено на годишното Общо събрание на акционерите, проведено в сряда.

При вливането една акция на "Булстрад" ще се заменя за 28,81483 акции на "Български имоти", което се базира на определените справедливи цени от страна на акционерите на двете дружества към 28 септември 2011 г. Една акция на "Булстрад" е оценена за 36,52 лв., а на "Български имоти" - на 1,27 лв. Акционерите на "Български имоти", които имат право на по-малко от 1 акция от "Булстрад" ще имат право да доплатят разликата, за да получат акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още