IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 май

07:40 | 04.05.12 г.
Преглед на печата за 4 май

БЕХ спасява НЕК за ядрения заем

в. Капитал Daily

Български енергиен холдинг (БЕХ) ще покрие дела от 55 млн. евро (107 млн. лв.) в синдикирания заем, който дъщерното му дружество Национална електрическа компания (НЕК) има към консорциума от банки, ръководен от BNP Paribas. Това заяви за "Капитал Daily" изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров. Така компанията ще успее да разсрочи с една година оставащата част от заема от 195 млн. евро, който беше взет за финансирането  на проекта "Белене" преди пет години, а падежът му е на 21 май. Споразумението за това ще бъде подписано в понеделник.

Най-вероятно БЕХ, в който влизат големите държавни енергийни дружества, ще отпусне заем на НЕК -  една от най-задлъжнелите държавни компании, за която реално е много трудно сама да осигури средствата. Въпреки това част от тези 55 млн. евро ще бъдат платени от НЕК, каза Лефтеров.

Австрийските пощи официално в България

в. Капитал Daily

Австрийските пощи вече официално влязоха на българския пазар на пощенски услуги. Те са придобили дял от 26% в частната пощенска компания "МиБМ Експрес". От българското дружество съобщиха, че сделката е в сила от 2 май. "Освен това е сключено споразумение с кол опция за допълнителен 25% дял през 2013 г. и друг през 2014 г. с възможност делът да се увеличи до 76%", се казва още в съобщението.

От българското дружество отказаха да коментират колко е платената цена от Австрийските пощи. За намеренията на двете компании да си партнират на местния пазар стана ясно покрай потърсеното от Комисията за защита на конкуренцията разрешение за концентрация от преди месец. Тогава по думите на говорителя на австрийските пощи Михаел Хомола навлизането в България е естествено продължение на експанзията на компанията след тази в Румъния. В четвъртък стана ясно, че Австрийските пощи купуват и 36% от полския пощенски оператор Kolportaz Rzetelny.

Президентът приземи обещанията на Борисов за е-правителство

в. Сега

Президентът Росен Плевнелиев открито се усъмни от ползата от заповедите и обещанията на премиера Бойко Борисов електронното правителство да тръгне у нас в най-кратки срокове. "Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност", заяви държавният глава на вчерашното заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции към президента. Той обясни, че ако България наистина иска работещо е-управление, то поне 3 институции, които се занимават с това, ще трябва да се слеят, да се зададат конкретни срокове, план за работа и да има ясно разпределение на отговорностите.

През октомври 2011 г., след като се върна от най-напредналата в електронното управление страна - Естония, Бойко Борисов даде ултиматум на министрите си да въведат е-правителство у нас в срок от 6 месеца и заплаши с уволнение тези, които саботират процеса. Но още през ноември стана ясно, че е-управлението няма да стане факт поне до 2013 г.

Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование

в. Сега

Над 80% от собствениците на фирми в България са със средно и по-ниско образование, показва изследване на Европейския институт, цитирано от Българската стопанска камара, изготвено във връзка с необходимостта в страната да идват висококвалифицирани кадри от трети страни с помощта на европейската "синя карта". Това е документът, който дава право на работа на хора от държави извън Евросъюза в страни от общността и урежда статута на техните семейства.

Активно действащите фирми у нас са около 300 000, твърди доц. Серафим Петров, експерт в стопанската камара. Според него е притеснително, че въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него и се опитва да наема висококвалифицирани кадри за нискоквалифициран труд и срещу ниско заплащане.

Местят чиновници и в Стара Загора

в. Стандарт

И в Стара Загора ще бъдат преместени някои от държавните агенции, но на втория етап, каза земеделският министър Мирослав Найденов в Казанлък. В Града под липите вероятно ще се премести Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството, твърдят запознати. Целта на децентрализацията е оживление на големите градове и реализация на младите хора по места, но не бързаме да я правим отведнъж, подчерта Найденов. Той припомни, че специална работна група под ръководството на вицепремиера Симеон Дянков претегля всички плюсове и минуси и прави разчети на пребазирането.

БГ доматът удари 5 лв.

в. Стандарт

Родният домат удари 4,70 лв. за кило на едро, сочат данните на столичното тържище "Слатина-Булгарплод". Цената е с 1,20 лв. по-висока от тази на най-скъпия гръцки и с 1,70 лв. над тази на най-соления турски домат, които се предлагат на пазара. Най-евтиният български домат е 1,40 лв. за кг на едро. Колкото по-висока е цената, толкова по-добро е качеството. Българските домати са по-качествени от вносните, обясниха и от агенцията по храните.

Пет фирми искат ремонта на трамвайно трасе

в. Новинар

Пет фирми са заявили желание да извършат рехабилитацията на трамвайното трасе по столичния бул. „България”. Проектът се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 10 млн. лв. Кандидатите са сдружението „София 2012”, обединението „Трейс Борово”, „Трамвай България” и „СК-13 Трансстрой” АД. До края на август трябва да бъде избран изпълнител на проекта, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още