IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от администрацията в туризма е съгласна да работи в Пловдив

Семействата на чиновниците ще бъдат компенсирани с еднократна финансова помощ за устройване на новото място, съобщи зам.-министърът по туризма Иво Маринов

13:58 | 03.05.12 г.
Над 90% от администрацията в туризма е съгласна да работи в Пловдив

До две седмици министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще направи точните изчисления за прехвърлянето на администрацията от дирекция "Туризъм" от София в Пловдив. Това съобщи ресорният заместник-министър Иво Маринов по повод новото административно преструктуриране в рамките на ведомството.

Маринов поясни, че става въпрос за изместване на самата дейност на дирекцията, а не за трансформирането й в агенция към ведомството, каквито слухове имаше неотдавна.

На въпрос защо е избран именно градът под тепетата, заместник-министърът каза, че Пловдив разполага с голям потенциал, свързан с културно-историческия туризъм.

Иво Маринов потвърди, че почти цялата администрация е изразила готовност да се премести от столицата. В дирекцията работят 42-ма държавни служители и от тях само петима са отказали да се прехвърлят в друг град, разкри заместник-министърът. 

За устройването на служителите и техните семейства на новото място се предвижда да бъде отпусната еднократна финансова помощ. Маринов допълни, че се обсъждат различни варианти за съдействие от страна на държавата за компенсиране на хората, които откажат преместването. На този етап е ясно, че и за тях ще има еднократни обезщетения.

Идея за изнасяне на част от администрацията извън столицата беше оповестена от премиера преди няколко дни. Вчера финансовият министър Симеон Дянков разясни мотивите за промяната с намерението на кабинета да се насърчи развитието на икономиката по региони.

Според председателя на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски вместо да се преместват цели агенции на държавната администрация в провинцията, по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние чрез интернет. Той посочи, че е възможно от София да бъдат изнесени някои звена, но само там, където наистина се налага, предаде БТА.

Обслужването от изнесени работи места набира все по-голяма популярност в Европа, особено в скандинавските страни, коментира Бленика Джелепова, експерт в центъра. По думите й в структурите на Европейската комисия в Брюксел има служители, които работят поне веднъж седмично от домашния си компютър.

От ЦИР съобщиха, че започват работа по нов проект, финансиран от оперативна програма "Човешки ресурси": "Телеуъркинг: нов начин на работа и живот", свързан с разпространяване на идеята за работа от разстояние. Проектът е с продължителност 12 месеца - от май 2012 г. до май 2013 г.

Интересът към темата за работа от разстояние е продиктуван от усилията на страните от Европейския съюз за прилагане на гъвкави форми на заетост.

В България от 2010 г. има национално споразумение между представители на синдикалните и работодателските организации за организацията и прилагането на дистанционна работа. В края на 2011 г. бяха приети промени в Кодекса на труда, които уреждат нормативно специфичните трудови правоотношения при работата от разстояние. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още