IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИР снижи до 1% прогнозата си за ръста на БВП през 2012 г.

Икономиката ни трябва да се ориентира към вътрешното търсене, а не само да следва външните процеси, посочват от Центърът за икономическо развитие

12:15 | 03.05.12 г.
ЦИР снижи до 1% прогнозата си за ръста на БВП през 2012 г.

Центърът за икономическо развитие понижи прогнозата си за икономическия растеж на България през 2012 г. до 1%. През февруари т.г. председателят на организацията Георги Прохаски изрази очакване за 2-процентен ръст на БВП.

Преди това в доклада си за третото тримесечие на 2011 г. от ЦИР допускаха, че през 2012 г. таванът на икономическия ръст ще бъде 2,5%, предаде БТА. 

През първото тримесечие на тази година експертите от центъра очакват дори минимален спад на брутния вътрешен продукт (БВП), се посочва в редовния тримесечен доклад на центъра.

Поради по-бавното възстановяване на основните външни партньори на България и трудното адаптиране на икономиката към кризата, е по-вероятно предкризисният обем на БВП да бъде достигнат не през тази, а през следващата година, посочват икономистите.

Като възможен изход за възстановяването на българската икономика експертите допускат и нарастващото търсене на вътрешния пазар.

Българската икономика трябва да се ориентира към потребителското търсене на стоки и услуги в страната, а не само да следва външните процеси, се отбелязва още в документа.

Експертите от центъра цитират последната междинна прогноза на Европейската комисия, според която икономическият растеж в България през 2012 г. ще бъде 1,4%.

Прогнозата на ЕК съвпада с очакванията на Министерството на финансите, докато Институтът за международни финанси прогнозира 1,3% ръст на брутния продукт през тази година.

В началото на април БНБ обяви, че очаква забавяне на икономическия растеж на българската икономика през 2012 г. до около 0,7%, припомнят икономистите.

В пролетната си прогноза Международният валутен фонд занижи очакванията си за растежа на БВП на България за 2012 г. до 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още