IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 май

07:40 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 3 май

Данъци и осигуровки ще се плащат с едно нареждане

в. Капитал Daily

Фирмите и гражданите ще плащат всичките си данъчни задължения само с едно платежно нареждане, съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Така на година частният сектор ще пести до 50  млн. лв. от банковите такси, които в момента се дължат заради попълването на отделни платежни нареждания. Мярката засяга най-много бизнеса, като браншовите организации отдавна настояват отношенията с данъчните да се оптимизират.

За физическите лица също ще има полза, тъй като често се получава парадоксът разходите за превод към сметките на Националната агенция за приходите (НАП) да са по-високи от самото задължение. Причината е, че за всеки дължим данък или осигуровка има отделен код на банковата сметка и за него се попълва отделно платежно нареждане.

Възраждането на детските лагери

в. Капитал Daily

Равда, Приморско, Кранево, Китен. По-голямата част от българите вероятно си спомнят, че тези курорти бяха известни с детските си лагери преди години. След серия от сериозни промени на туристическия пазар, включително и бурното строителство на нови хотели, курортите обаче изгубиха облика си. Някои от тях продължиха да залагат на младежкия туризъм, други искаха да се превърнат в дестинации за семеен отдих, трети - да приемат големи организирани групи от други държави или да продават жилища на чужденци.

През последните две години обаче тенденциите започват да се преобръщат, сочат данните на хотелиери и туроператори. Много голяма част от местния бизнес отново започва да се специализира в организирането на ученически и детски отдих, в някои от по-големите курорти също приемат такива групи, предимно в предсезона, има и повишен интерес от държавите от бившия СССР. Въпреки че няма официална статистика, туристическият бранш смята, че в момента между 3 и 5% от сектора се държат именно от организирани екскурзии и почивки за деца, като очакванията са този дял да продължава да нараства.

Шефът на МВнР предлага проверка и на малките предизборни дарения

в. Сега

От 1000 лв. на една минимална работна заплата да падне размерът на даренията, чийто произход не се декларира пред Сметната палата и които не подлежат на проверка, предлага външният министър Николай Младенов. Вчера той представи доклада си с конкретни предложения за законови промени в отговор на препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха направени след изборите миналата есен.

Така всеки, който дари за предизборна кампания сума над 290 лв., колкото в момента е минималната заплата, ще трябва да докаже произхода на парите си, а одиторите на Валери Димитров ще проверяват декларации им. Според сегашния закон произходът на дарението се доказва, ако сумата е над 1000 лв. Младенов обясни, че мярката ще е ключова за прозрачността на изборите. В действителност предложението не променя нищо по същество, тъй като става дума за малки суми, чийто произход лесно може да се докаже, смятат експерти.

Продажбата на имоти и коли ще е само срещу платени здравни вноски

в. Сега

Първоначалната идея на здравния министър Десислава Атанасова хората без здравни вноски да нямат право на нови лични карти претърпя сериозни корекции. Прехвърлянето, продажбата или замените на недвижимо имущество или МПС занапред ще може да се осъществява само при представено удостоверение от НАП за платени здравни вноски, гласят проектопромени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени от здравното министерство.

Още като шеф на здравната комисия в парламента Атанасова искаше държавата да отказва административни услуги на здравно неосигурени, а впоследствие предложи те дори да нямат право да си преиздават личните карти, а след това - шофьорските книжки. Сега санкцията е сведена само до продажба на имоти и коли.

Слагат таван на залозите

в. Стандарт

Лимит на залозите може да бъде въведен за пристрастените към хазарта граждани. Няма да се допуска те да залагат над определена сума, за да не реализират големи загуби, каза председателят на Държавата комисия по хазарта (ДКХ) Калоян Кръстев. Такава е практиката в редица страни от ЕС. Пристрастените към хазарта граждани няма да бъдат допускани до игралните зали и казината. Може да бъде въведен и софтуер, който да предупреждава играча, че прекалява със залозите.

По света има хора, които губят дори дома си заради хазарта, и целта на ограниченията е това да не се допуска. Това ще бъде възможно след година-две, тъй като тепърва предстои изграждането на единна информационна система за залозите. В началото на февруари проектът получи зелена светлина и е обявена обществена поръчка за фирма, която да направи анализи и предложения за промени, както и да изготви IT продукт, каза Десислава Панова, главен секретар на ДКХ.

Данъчна ваканция за доходи и печалба

в. Стандарт

Лихвена ваканция ще има само за декларирани, но неплатени в срок осигуровки и преки данъци - налози върху печалбата и върху доходите на гражданите, научи "Стандарт". Това означава, че фирмите, които дължат косвени данъци като Данък добавена стойност (ДДС) и акцизи няма да могат да се възползват от т. нар. лихвена ваканция, която предвижда натрупаните задължения към хазната да може да се платят без лихвите. Засега обаче от Министерството на финансите все още не са внесли в парламента конкретните си предложения за лихвената ваканция.

По-рано стана ясно, че евентуалната лихвена ваканция ще важи само за коректни платци - тези които са декларирали данъците си, но не са имали възможност да ги платят. С други думи, за задължения, открити след проверка от данъчните, лихвите няма да се опрощават.

Слагат етикети "Вредно за вашето здраве" на продуктите с добавки

в. Новинар

Млечните продукти с добавки да имат етикети като на цигарите, призова премиерът Бойко Борисов след среща с животновъдите. Поводът бе новата наредба за млечните продукти. С нея се въвежда забрана за продуктите с добавки, с палмово или растително масло да се наричат "млечни".

Борисов разясни, че палмовото масло вреди на сърцето и се отделя в него като шлака. Затова препоръча на етикетите на продуктите с добавки да пише „Вредно за вашето здраве” по подобие на тези на цигарите.

Повече права на местните шефове по конфискация

в. Новинар

Местните директори на комисията за незаконно имущество ще имат повече права. Това решиха депутати при гласуване на текстове от Закона за гражданската конфискация. Те ще имат право да искат  от съда разкриване на банковата и търговската тайна на проверяваното лице. От НАП пък ще искат разкриване на данъчна и осигурителна информация. Ще могат и да контролират прокурорите, на които е възложено да наблюдават досъдебните производства.

Според закона прокурорите ще трябва задължително да уведомят местния директор за образуваното производство или за отказа от такова. Ще трябва да ги уведомяват и когато се внася и обвинителен акт в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още