IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за иновациите се отлепи от точката на замръзването

След година и половина министерството на икономиката е готово с проект, който е пуснат за обсъждане от бизнеса

08:35 | 03.05.12 г.
<p>
	Новият закон за иновациите в най-добрия случай може да бъде приет в началото на следващата година.<em> Снимка: БТА</em></p>

Новият закон за иновациите в най-добрия случай може да бъде приет в началото на следващата година. Снимка: БТА

Въпреки възможностите за финансиране от европейските фондове, бизнесът и науката продължават да срещат трудности при осъщствяването на съвместни проекти. Според представители на бизнеса основната причина е в липсата на ясна регламентация, която да премахне проблема с разделението на субсидиите само за наука от тези само за бизнес.

"Известно е, че не всяко научно изследване води до откритие, но за извършването му са необходими средства, които трудно могат да се докажат пред европейските институции, ако не се стигне до патентована иновация", коментираха за Investor.bg представители на бизнеса.

Без да навлиза в детайли, проектозаконът дава само общата рамка за стимулиране на иновациите, като конкретните решения ще се взимат от Съвета по иновации към министъра на икономиката, чийто състав основно ще бъде от представители на науката, гласи проектът.

Законът дава точна дефиниция на иновацията, която по своята същност представлява „създаване или внедряване на нов или значително усъвършенстван продукт, процес или организационен метод“. Освен индустриални изследвания иновациите включват още експерименталните разработки, проучванията по техническа осъществимост на продукта, придобиването на правата върху обекти на интелектуалната и индустриалната собственост и др.

Проектът предвижда да се създаде Български фонд за иновации, който на практика ще бъде приемник на сега действащия Национален иновативен фонд. Докато старият фонд получаваше годишна бюджетна субсидия от 4-5 млн. лв., покриваща едва една трета от стойността на одобрените научни разработки, то новият фонд ще разчита и на европейско финансиране.

Освен с бюджетни субсидии този фонд ще се пълни и с приходите от концесионните такси, събирани от министерството на икономиката. Предвижда се фондът да подпомага секторите, предвидени да бъдат насърчавани според стратегиите за иновации, които ще бъдат обновявани на всеки две години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още