IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за иновациите се отлепи от точката на замръзването

След година и половина министерството на икономиката е готово с проект, който е пуснат за обсъждане от бизнеса

08:35 | 03.05.12 г.
<p>
	Новият закон за иновациите в най-добрия случай може да бъде приет в началото на следващата година.<em> Снимка: БТА</em></p>

Новият закон за иновациите в най-добрия случай може да бъде приет в началото на следващата година. Снимка: БТА

Със закъснение от година и половина Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е готово с проекта на Закона за иновациите, който се очакваше да бъде изработен още през 2010 г.

Преди празниците проектът е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на ведомството, като крайният срок за приемане на предложения изтича днес. От ведомството поясниха, че този срок не е фиксиран и са отворени за забележки или нови идеи.

Проектозаконът е придвижен заради поетите от страната ангажименти, свързани с пакта „Евро плюс“, включващ нови политики за насърчаване на иновациите в държавите от Евросъюза. За бизнеса това е знак за известен напредък по усвояването на средствата от различните европейски програми, финансиращи развойната дейност.

Учените и бизнесът очакваха с нетърпение законовата регламентация, която да създаде условия за насърчаване на инвестициите в иновативни продукти и да постави ясно разграничение между чистата наука и приложните проекти. Липсата на подобно разграничаване досега винаги е посочвано от учените като основна пречка за финансирането на иновациите.

Очакването на всички беше, че с новия закон ще бъдат преодолени и досегашните проблеми по използването на европейските фондове за финансиране на научни проекти с приложна стойност, коментираха представители на научните среди.

Почти всички класации поставят България на едно от последните места по финансирането на иновациите от държавата и бизнеса. Преди присъединяването на страната в Европейския съюз (ЕС), България беше на опашката по финансиране на научно-развойната дейност като дял от БВП, преди Румъния и Латвия, като този дял съставляваше едва 0,52%.

Класацията сравняваше всички източноевропейски държави плюс Турция, като с най-голям напредък по иновативност беше Чехия, където делът на иновациите към брутния продукт достигаше 1,35.

Въпреки че европейските стратегии залагаха през 2010 г. всички държави от ЕС годишно да инвестират в иновации до 3% от БВП, източноевропейците и до момента не могат да покрият този показател, коментират предприемачи.

Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още