IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес минималната работна заплата е 290 лева

До 2015 година минималното възнаграждение ще нарасне до 350 лева, обеща социалният министър Тотю Младенов

19:33 | 01.05.12 г. 2
От днес минималната работна заплата е 290 лева

От днес минималната работна заплата се увеличава с 20 лева и става 290 лева. Тя ще продължава да расте и през следващите години, потвърди социалният министър Тотю Младенов на националната конференция на КНСБ "Справедливо и достойно заплащане на труда", съобщи БНР.

От синдиката обаче предупредиха, че разходите за труд у нас са на критично ниско ниво. Увеличението на доходите ще е приоритет за КНСБ през следващите 5 години, обеща президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той отбеляза, че освен размера на заплатата, е важно тя да се получава и навреме.

Социалният министър Тотю Младенов припомни, че минималната заплата само за осем месеца е увеличена с 21%. Той обеща нови стъпки в тази посока:

Това, което сме заложили в програмния период до 2015 година, е всяка година да се увеличава минималната работна заплата. През 2011 година производителността на труда се увеличи с 6,2%. Аз се надявам и през следващите години ръстът на производителността на труда да се увеличава и това ще даде възможност за още по-бързо увеличаване на минималното заплащане на труд. Голяма част от браншовите колективни трудови договори са вързани с минималната работна заплата за страната, но това влияе на доходите и на останалите работници и служители.

Минималната заплата се повишава за втори път в рамките на година. Преди седмица от КНСБ поискаха ново увеличение от 2013 г. и предложиха тя да скочи до минимум 350 лева.

България обаче остава с най-ниско минимално трудово възнаграждение в Европейския съюз.

Без промяна остават социалните помощи - при бременност, раждане и отглеждане на дете.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова предлага промени в Закона за здравното осигуряване, за да се запази сегашният размер на потребителската такса за преглед при личен лекар и за престой в болница – съответно - 2,70 лв. и 5,40 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
global_dj
преди 12 години
Лявото простанство се обажда, нали е 1-ви май :) Когато преди сълги години се виждаше накъде се е запътила пенсионната ни система, благодарение на некадърно управление и влошена демографска картина, къде бяхте всичките така наречени анализатори???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
aldy
преди 12 години
Минималната работна заплата се вдига от 270 на 290лв., т.е. с 20лв., което е 7.4%. Това е 3 пъти повече от официалнообявената инфлация. На бедните ни пенсионери от 3 години увеличението е 0%, пълно замразяване. И сега да се надяват, че предизборно ще им дадат процента на инфлацията за 2012 г. и то към юни, както е по закона. Това прави има-няма 3-4лв. за по-ниските пенсии. Подигравка със старите хора, дали сили и средства за тази държава в продължение на 40 години. Затова пък подигравката е от най-високо място... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още