IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 април

09:00 | 28.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 28 април

Българчетата учат малко и почиват много

В. Сега

Митът, че българските ученици са изключително натоварени, падна. Българчетата учат малко и почиват много в сравнение с връстниците си от другите държави от Европейския съюз. Това сочи анализ за задължителното учебно време, учебния календар и ваканциите в европейските страни, публикуван от образователната мрежа Eurydice към Европейската комисия за настоящата учебна година. Средният брой часове на година по задължителните предмети у нас е 687. След нашата страна са само Латвия и Унгария. В Латвия учат до IХ клас и средно на година имат по 674 учебни часа по задължителните предмети. В Унгария, както и в България, средното училище приключва в XII клас и годишно се падат по 667 учебни часа. Извън ЕС най-малко се учи в Хърватия. Там средното образование е до VIII клас включително, а средно на година се падат по 555 часа.

БНБ преведе 180 милиона на Дянков

в. Стандарт

180,5 млн. лв. преведе БНБ на държавния бюджет, съобщиха от Централната банка. Тази сума представлява 75% от годишното превишение на приходите над разходите на банката, които по закон се внасят в бюджета.

Сумата се формира от управлявания от БНБ валутен резерв на страната, част от който е и Сребърният фонд. Тазгодишната вноска на БНБ в хазната е с 10% (20,3 млн. лв.) по-малка от преведената сума за 2010 г., когато в бюджета са влезли 200,9 млн. лв. Приходите в хазната от БНБ за 2009 и 2008 г. са съответно 354,7 млн. и 400,9 млн. лв. Тази низходяща тенденция е резултат от финансовата стагнация, започнала през 2008 г., коментират експерти.

Масови фалити на хотели и механи в Банско

в. Стандарт

След официалното закриване на активния зимен сезон в Банско много от хотелите и механите се оказаха с огромни дългове. Някои вече се смятат за фалирали, други са в процедура за продажба на имотите, които стопанисваха в продължение на години.

Причините за тежкото състояние, в което се намират в момента хотелиерите и ресторантьорите, е не само кризата, но и жестоката конкуренция на туристическия пазар с големия брой хотели и механи. Цените за последните три години в курорта са паднали почти наполовина, съобщава БНТ.

Хотели в курорта фалират заради изключително ниските цени на туристическите услуги, дори под реалната себестойност. За да има заетост през активния ски сезон, хотелиерите ползвали сайтове за групово пазаруване заради високите отстъпки. Напълнили хотелите с туристи, но натрупали и дългове.

Преброиха 8 милионери във Варна

в. Стандарт

8 жители на Варна са обявили доходи над 1 млн. лв. за 2011 г. Това сочат данните от подадените досега данъчни декларации във Варна.

Най-богатият варненец е получил 2,3 млн. лв. по извънтрудови правоотношения и е внесъл авансово данък от 237 хил. лв. Броят на милионерите е с един повече от миналата година, когато 7 варненци обявиха доходи от над 1 млн. лв. и внесоха данък от общо 1 150 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още