IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 април

07:56 | 27.04.12 г.
Преглед на печата за 27 април

Здравната каса сваля цените на лекарствата незаконно

в. „Сега”

Здравната каса борави с абсурдни механизми, които противоречат на закона, за да намали цените на лекарствата, които плаща. Тя принуждава фирмите да дават ниски цени, а които не го направят, са заплашени от изхвърляне от пазара.

За целта се използва т.нар. договаряне на отстъпки, рекламирано от здравния министър Десислава Атанасова като начина, по който цените на лекарствата ще паднат.

В момента тече договарянето на отстъпките за онкомедикаментите за химиотерапия в болниците, които от тази година се поемат от НЗОК. "По данни на касата там са постъпили 123 оферти за промяна на цени на лекарствени продукти.

ГЕРБ мести държавни служби в индустриални центрове

в. „Сега”

Година след като кабинетът "Борисов" реши, а после се отказа да мести земеделското министерство в сградата на столичната община, сега идеята за "разселване" на отделни учреждения извън столицата отново се възражда.

Президентът Росен Плевнелиев, който бе неин апологет и като министър, вчера обяви, че това е елемент от административната реформа и че основните стъпки на тази реформа щели да бъдат избистрени до дни.

Преди около година се заговори, че агенциите по горите и по виното може да се преместят от София в Пловдив, а Агенцията по рибарство и аквакултури да отиде в някоя от морските столици - Бургас или Варна.

Сега на дневен ред са същите номинации, а вчера "24 часа" дори обяви, че наесен част от мегаминистерството на икономиката - администрацията с ресор "туризъм", ще се нанесе в Пловдив близо до Римския стадион.

Столичната община започна трета естакада

в. „Сега”

Столичната община започва строежа на трето кръстовище на две нива - на бул. "Акад. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски". То ще се строи до края на януари и струва 11.5 млн. лв. Вече се правят други две естакади за общо 29 млн. лв. - при Телевизионната кула и в кв. "Младост". Кръстовищата се строят със заем от Европейската инвестиционна банка, изтеглен преди 3 г.

След завършването на първия етап от естакадата на бул. "Акад. Гешов" колите ще могат директно да минават от булеварда по бул. "Цар Борис III". Изграждането започва след празниците, а първият етап ще продължи до 15 май. През това време участъкът няма да се затваря, а поетапно ще се стесняват платната.

Фирма плаши с екокриза заради борч на Агенцията за храните

в. „Сега”

Между Агенцията за храните и шуменския екарисаж всеки миг ще пламне война, която може да доведе до епидемии и до наказания от Брюксел. "Брамас-96", която обезврежда и преработва животинските отпадъци на над половин България, заплашва да спре работа, защото държавата й дължи 2.5 млн. лева. Агенцията не оспорва борча, но твърди, че не е в състояние да плати.

За цяла България има само две предприятия за обезвреждане на животински трупове и отпадъци - във Варна, което обслужва 10 области на страната, и в Шумен - за останалите 18 области. Държавното ведомство е натрупало борча за около 9 месеца, а според директора на шуменския екарисаж Мирослав Александров подобен проблем имали и във Варна.

"Капитал 50": "Софарма" и "Проучване и добив на нефт и газ" са най-добрите публични компании

в. КапиталDaIly

За трета поредна година "Софарма" е най-добрата публична компания в България в категорията "Големи капитализации". При малките дружества победителят е "Проучване и добив на нефт и газ", което е част от групата на "Химимпорт".

Това показва шестата годишна класация "Капитал 50" (наследник на Дневник 100). Компанията с най-добро корпоративно управление е "Монбат", а първо място при дружествата със специална инвестиционна цел за имоти е "Адванс терафонд". Резултатите бяха обявени по време на конференцията на "Капитал" "Бъдещето на капиталовия пазар".

Топ 10 при големите е изцяло доминиран от компании износители, като има и няколко сериозни придвижвания нагоре. Например компанията от групата на "Стара планина холд" - "М+С хидравлик", както и самият холдинг, които заемат 5 и 6 място. Подобна е ситуацията при производителя на тор "Неохим" и на стъкларски изделия "Дружба стъкларски заводи", които са на 4 и 7 позиция. Тук е и производителят на акумулатори "Монбат".

Бум на мераклии за мини ВЕЦ-ове

в. „Стандарт”

Истински рекорд отбелязаха в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик при отчитане на заявленията за изграждане на мини ВЕЦ-ве в областта. До момента са събрани 40 инвестиционни предложения за изграждане на съоръженията, главно по реките Чепинска, Стара и Тополница.

С включването на пътя за Велинград в националната мрежа и неговия ремонт с европари апетитите се засилиха и само за отсечката по дефилето има дузина предложения. До момента в района работещите мини ВЕЦ-ве са пет. От тях две са в община Велинград на реките Чепинска и Лепеница и още три в общините Пазарджик, Пещера и Лесичово

Бойко Борисов обсъжда търговските връзки с Азербайджан

в. "Новинар"

Танкери от грузинските пристанища ще пренасят до България нефт и газ от Азербайджан. Премиерът Бойко Борисов разгледа обстойно макета с тръбите, по които черното злато и синьото гориво ще се движат от Каспийско до Средиземно море.

Министър-председателят е на двудневно официално посещение в азербайджанската столица Баку. Той ще обсъди развитието и задълбочаването на търговско-икономическите отношения между двете страни, както и възможностите за доставка на природен газ от Каспийския регион за страната ни.

Борисов коментира, че извивката, която петролопроводът прави към Грузия, е евентуалното място, където може да се пусне разклонение от Азербайджан към бившата съветска република. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още