IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСП: Готви се скрита приватизация на ТЕЦ "Марица Изток 2" и на АЕЦ "Козлодуй"

Депутати от левицата разкриха подробности около възможно тайно раздържавяване на енергийните гиганти

18:07 | 24.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
БСП: Готви се скрита приватизация на ТЕЦ "Марица Изток 2" и на АЕЦ "Козлодуй"

БСП има опасения, че се готви скрита приватизация на двата най-важни енергийни гиганта - ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". Това каза на пресконференция депутатът от Коалиция за България Петър Димитров, цитиран от БТА.

Димитров посочи, че за ТЕЦ "Марица Изток 2" са декларирани намерения за изграждане на два нови блока, дори са предприети и конкретни стъпки за това, категорично се заявява и че те няма да са държавна собственост.

Според бившия енергиен министър това означава, че там ще се появи частен собственик, кредитите ще се вземат от дружеството, което ще е съвместна собственост, а ще се плащат от потребителите, тоест не е ясно какво ще вложи частният инвеститор.

„Той просто ще стане партньор и съсобственик, но вече ще определя цената на тока“, коментира Петър Димитров. 

Подозираме същата схема и за АЕЦ "Козлодуй", отбеляза депутатът от левицата. Той коментира, че новият 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще бъде по-скъп отколкото остатъчната стойност на 5-ти и 6-ти блок.

„Давайки новата мощност на частен инвеститор, ако той изцяло поеме разходите за блока, ще стане мажоритарен собственик на АЕЦ "Козлодуй", и ще продава електроенергията по пазарната цена“, коментира Петър Димитров.

Той посочи, че БСП е "за" паралелно изграждане на 7-ми и 8-ми блокове на АЕЦ "Козлодуй", заедно с два блока на АЕЦ "Белене".

Станишев коментира изводите в доклада на консултанта НSBC за АЕЦ Белене, изнесени вчера. Според лидера на левицата консултантът е установил, че всички варианти и подварианти за АЕЦ Белене са икономически изгодни, а следователно и проектът като цяло. Общата печалба, която може да се получи от АЕЦ Белене е 200 млрд. евро за целия период на функциониране на атомната централа, посочи той.

„Вчера стана ясно, че правителството е скрило основните изводи и данни, в това число на наетия международен консултант. Видяхме цирк и хаос в Народното събрание и едни хвърчащи листа, представени като анализ на НSBC“, каза лидерът на БСП.

За доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция за законосъобразността на обществените поръчки за АЕЦ "Белене", Станишев коментира, че е поръчков и с него правителството се опитва да отвлече вниманието от същинските дебати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Аз пък чух че БСП ни е продала на Русия през 1990г. и оттогава ръководителите от Позитано 20 са на заплата към руския парламент. Затова и тези *** от българското политбюро винаги се държат така все едно че притежават България, въпреки че са в опозиция. Добре че ги отзоваха на опозиционната скамейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
От почти всеки друг съм съгласен да чуя критики към правителството за Белене. Но точно "светците" от БСП нямат право и ГЪК да кажат. Такива въпроси като приватизация и Белене изобщо не трябва да засяга другаря Станишев. А относно изказването на другаря Курнезов (ако сте го слушали). "Днес може и да не победихме, но УТРЕ ще победим, другари!" - ами защо ВЧЕРА, когато управлявахте не победихте?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Ей ама комунисти - даваш им документи - те пак твърдят, че е лъжа. Кое е лъжа, че искате да заробите БГ към Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още