IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 април

07:40 | 23.04.12 г.
Преглед на печата за 23 април

В капана на ядрения заем

в. КапиталDaIly

Отказът от АЕЦ "Белене" съвсем не сложи край на разходите за България. Петгодишният заем за 250 млн. евро, с който проектът трябваше да набере скорост до появата на стратегически инвеститор, не може да бъде погасен от Националната електрическа компания (НЕК), но не може да бъде и преструктуриран. Причината – две от банките, предоставили част от средствата, не искат да разсрочат задължението, а държавната енергийна компания няма пари в наличност.

Падежът на заема е на 21 май и ако не се намери разрешение на казуса, банките кредиторки могат поискат несъстоятелността на дружеството. НЕК е сред най-задлъжнелите държавни фирми и ще й бъде трудно да намери средствата сама.

Спешно търсените средства са 55 млн. евро, стана ясно от интервю на министъра на икономиката Делян Добрев за "Капитал Daily". Сумата е станала необходима, след като две от банките -  белгийската Dexia и японската Mizuho, са се оттеглили от водения от френската BNP Paribas банковия синдикат. Тяхното отдръпване е свързано със значителното влошаване на финансовото състояние на НЕК още от 2009 г.

Австрийски инвеститор влиза в русенската "Рубишипс"

в. КапиталDaIly


Дъщерно дружество на най-голямата корабна компания на вътрешния пазар в Западна Европа - Imperial Shipping Group, е купила 49% от капитала на русенския корабособственик "Рубишипс". Това стана ясно, след като в края на миналата седмица беше подписано споразумение между Imperial Austria и българската фирма.

Целта е по-нататъшното развитие и доизграждане на дейностите по река Дунав и най-вече в района на Долен Дунав, съобщиха от "Рубишипс". Стойността на сделката е 24 500 лв.

Конфискацията на незаконно имущество съвсем замря

в. „Сега”

През първите три месеца на тази година комисията за отнемане на имущество е забавила рязко оборотите и е конфискувала пари и имоти на стойност много под минималните очаквания, научи "Сега". Прогнозата за полезното й действие до края на годината също е крайно песимистична, тъй като предстои приемането на нов закон за конфискацията, който допълнително ще забави работата.

Според прогнозите, направени в края на миналата година, през 2012 г. комисията трябва да отнеме имущество на стойност не по-малка от 20 млн. лв. Сумата е определена на база информация от всичките й регионални дирекции за движението на производствата в техните области - колко от тях ще се гледат на трета инстанция през тази година, на каква стойност е имуществото, което се очаква да се отнеме по тях, и т.н.

При представянето на отчета си за 2011 г. в парламента членовете на комисията за отнемане на имущество заявиха, че за първите три месеца на тази година са отнети имоти на стойност над 5,5 млн. лв. Запознати с дейността на органа обаче твърдят, че реално отнетото имущество за този период е около 3 млн. лв. Останалите 2,5 млн. лв. касаят производства, които са приключили през миналата година. 

Всяка втора община вече е с висока безработица

в. „Сега”

Общините в България, в които безработицата за 2011 г. е с 35% над средната за страната, вече са 152 при 130 година по-рано. Това е повече от половината общини у нас, които са 264. Това става ясно от списъка, който ежегодно се утвърждава от финансовия министър. При инвестиции в общини от черната листа бизнесът получава отстъпка от корпоративния данък.

Специалната закрила на практика важи за общините с над 13.6% безработица, тъй като средната за страната за 2011 г. беше 10.1%. През 2010 г. например нито една община в област Бургас не е била в черния списък.

През м.г. обаче влизат Руен, Средец, Сунгурларе. Най-балансирано остава положението в област Габрово, където и през двете последни години няма общини с много висока безработица. В цялата област по последни данни на Агенцията по заетостта средната безработица е 7.6%, като по-добър е пазарът на труда само в столицата (3.6%).

Шефът на касата прехвърля здравната профилактика на бизнеса

в. „Сега”

Странна идея за стимулиране на здравната профилактика сред населението има шефът на НЗОК Пламен Цеков. Според него броят на българите, които не ходят на преглед, рязко ще намалее, ако прегледите се признават от инспекцията по труда.

"Така всички български граждани, които работят, задължително ще се явяват на преглед при фамилния си лекар и по тоя начин те ще реализират профилактичната си програма, а от друга страна, броят на непрофилактираните рязко ще намалее", обясни Цеков пред Дарик радио. Той ще води разговори по този въпрос със социалния министър Тотю Младенов.

От думите на Цеков се разбира, че задължителната профилактика става отговорност на работодателя, т.е. за пореден път държавата абдикира от задълженията си за сметка на бизнеса. Сега по-малко от половината българи над 18 г. ходят на задължителен профилактичен преглед при джипито си, който трябва да е всяка година.

София пак се оказа неподготвена за изграждането на естакадите

в. „Сега”

Втора седмица след старта на строежа на кръстовището на две нива на бул. "Пейо Яворов" и бул. "Драган Цанков" в София се оказа, че работата върви на празни обороти. По бул. "Пейо Яворов" са заградени по около 700 метра от двете страни на булеварда, а ремонтни дейности се извършват едва на едно-две места. По бул. "Драган Цанков" заграденият участък е по-къс, но и там все още не се работи по всички поставени задачи.

Първият етап от проекта е да се изместят кабелите на телефонните оператори, както и тези на енергото с по около 5 метра в различните участъци, но в момента това няма как да стане, защото общината няма разрешение от дирекция "Зелена система" да премахне част от дърветата, които пречат.

БДЖ откри, че машинисти крадат гориво от локомотиви

в. „Сега”

Ръководството на БДЖ се похвали, че е разкрило схема за кражба на гориво от локомотивите. Управителят на "Товарни превози" в дружеството Пламен Джуров съобщи, че при внезапна проверка в екипировъчния пункт в Свиленград е разкрита група от машинисти, които източвали гориво от машините.

Според него става дума за загуби от порядъка на 30-50 тона месечно. "Основната цел на групата е била източването на гориво от локомотивите на територията на Капъкуле в съседна Турция, тъй като ние извършваме маневра между Свиленград и Капъкуле. Там стават прехвърлянията на влаковите композиции", уточни Джуров.

При проверката в шкафчетата на машинистите са открити туби от 35-40 литра. 

Бизнесът иска да се забрани на банките едностранно да променят лихви

в. „Сега”

Бизнесът е категорично против порочната практика на банките едностранно да променят условията по договори за кредити и депозити, без да носят последствия за това. Такова е мнението на 98% от собствениците и управителите на фирми, показва допитване, проведено от Българската стопанска камара сред членовете й.

Предприемачите и мениджърите настояват порочната практика най-сетне да бъде пресечена със съответни законови или други нормативни мерки. За целта БСК предлага, ако банка своеволно реши да вдига лихвата или да промени друго условие по отпуснат кредит, заемополучателят да има права да прекрати договора, без да търпи щети.

Сега при такава ситуация банките масово санкционират с наказателни лихви и различни такси и комисиони предсрочното прекратяване на договора - въпреки че те са го причинили, като са влошили условията по заема

Брюксел заведе две дела срещу България

в. „Стандарт”

Министри и депутати запретнаха ръкави спешно да внедряват европейските директиви в родното законодателство, след като Брюксел заведе две дела срещу България. Срещу София са започнати и девет наказателни процедури. Това става ясно от отчета за изпълнение на плана за действие за 2012 г., който беше одобрен на последното правителствено заседание.

Делата в Страсбург са заведени на 29 март заради забавяне на новата методика за инфраструктурните такси и на референтния документ за състоянието на железопътната мрежа.

Само заради либерализацията на енергийния пазар срещу София са започнати две наказателни процедури. Другите са за забавяне на наредби, засягащи биогоривата, за придобиване на квалификация "монтажник", за внедряване на интелигентните транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и за останалите видове транспорт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още