IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на живота се е повишила с 2% през първото тримесечие

На годишна база животът е поскъпнал с 3,6% след ръст от 4,9% за последното тримесечие на миналата година, отчете КНСБ

17:14 | 20.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Издръжката на живота се е повишила с 2% през първото тримесечие

Издръжката на живота е нараснала с 2% през първото тримесечие на 2012 година, а на годишна база - с 3,6%. Общата сума на издръжката е нараснала до 547,40 лв. на човек от четиричленно домакинство. Това означава, че общо този тип домакинство месечно трябва да разполага с 2 189 лв. за да посрещне текущите си разходи.

Данните са на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, изнесени от председателя на института Любен Томев, цитиран от БНР.

По данни на КНСБ за последното тримесечие на 2011 г. издръжката на живот е била 536,53 лв. на човек от четиричленно домакинство (ръст от 4,9% на годишна база), или общо домакинството е имало нужда от 2 146 лв. месечно, за да покрива средните за българския стандарт разходи.

Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола в световен мащаб, увеличението на цената на природния газ и цените на хранителните стоки, които също бележат значителен ръст от 2,6% през първото тримесечие, съобщи председателят на института Любен Томев.

Разходите за второто по значимост перо след хранителните стоки в домакинските бюджети - за осветление, отопление, енергия, са нараснали със 7% на годишна база. При бензина покачването е с 12,7% само за три месеца, дизеловото гориво – със 7,2%, бензин, моторни и смазочни маса - с 9,1%.

Според Томев данните са притеснителни, защото в условия на криза имаме сравнително висока инфлация и то при цени на стоки и услуги, които оказват влияние на средните и дори на бедните българи.

Ако погледнем в годишен разрез - през 2011 г., вследствие точно на тези неблагоприятни тенденции, общият доход на едно лице от домакинство е спаднал в реално изражение с 0,9% спрямо 2010 г., средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3,1%, а минималната пенсия - с 4%, допълни председателят на института.

Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година. При средната работна заплата имаме нарастване от 4,4%, но тук отбелязваме структурния ефект, който влияе, а именно свиването на заетостта, излизането предимно на неквалифицирана работна сила от заетост, което изкуствено повишава средната работна заплата, посочи Томев. 

Има тенденция на спад в промишленото производство. Спада също и инвестиционната активност с 2,6%. И износът бележи негативна тенденция. Наблюдава се и продължаващ спад в потреблението – с нови 6,4% е намаляло потреблението през февруари. Не е нормално при спадащо потребление да се повишават цените, категоричен е Томев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Адска комбинация на студена и гореща инфлация - спад на покупателна способност и ръст на цените .Така общата инфлация е почти два пъти над заявената . Дано му намерят колая горе ,че ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още