IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов спор между бизнеса и синдикатите за неплащането на осигуровки

Търси се механизъм за увеличаване на минималната работна заплата, така че тя да нарасне до 350 лв. през следващата година, обяви президентът на КНСБ

08:58 | 19.04.12 г. 1
Нов спор между бизнеса и синдикатите за неплащането на осигуровки

Бизнесът и синдикатите отново сблъскаха позициите си по въпроса за криминализиране на неплащането на осигуровки. Разликата е във формулировката, която двете страни предлагат - „укриване на осигуровки” или „неплащане” на такива.

Бизнесът ще подкрепи законодателна промяна, която предвижда укриване на осигуровки от работодателя, но не и промяна, предвиждаща неплащането им. Това заяви изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов пред БНТ.

Според бизнеса неплащането на осигуровки означава работа на черно и затова няма да приемат подобна промяна. „Ако социалното плащане е начислено, тогава няма криминално деяние”, каза Евгений Иванов.

В предстоящите преговори бизнесът ще настоява да се докаже умишленото укриване на осигуровките и едва тогава да се приеме криминализирането. Мотивът на работодателите е, че в условията на криза затворите биха се напълнили с некоректни работодатели.

На противоположната позиция са синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че неплащането на осигуровки винаги става с умисъл от работодателите и затова трябва да се преследва и наказва със затвор.

„Искаме да се гарантират трудовите и синдикалните права на хората, да се приеме предложението ни за синдикално сдружаване, за да се гарантират тези основни права на работещите”, каза Димитров.

Президентът на КНСБ заяви, че е умерен оптимист за извършване на промени в няколко закона, така че хората да имат гаранция да получат заработената си заплата.

По повод на предложението на КНСБ през 2013 г. минималната работна заплата да се повиши до 300-350 лв. Димитров коментира, че това е възможно, ако бъде приложен нов меха низъм за формирането й. Синдикатите предлагат минималното възнаграждение да бъде обвързано с размера на средната работна заплата и да стане 50% от нея. Според Димитров още отсега трябва да се търсят източници за осигуряване на средства за подобно увеличение.

Бизнесът подкрепя предложението, но при условие, че се редуцират работодалските организации, които имат отношение към решението за минималното възнаграждение. В момента бизнес организациите, които участват във вземането на решиния са шест, коментира Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 12 години
Значи , по време на криза - всички в затвора ? Това според синдикатите ! Голям мозъчен гърч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още