IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 април

07:30 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 16 април

Старите дългове стават все по-трудни за събиране

в. Капитал Daily

Вземанията, натрупани в годините на икономически бум, са най-трудни за събиране сега в кризата. Това важи за плащанията не само към банки и небанкови финансови институции, но и към доставчици на нефинансови услуги и продукти, като например телекоми. При банковите заеми има голяма група вземания с просрочия над 360 дни, формирани още от кредитния бум. Тези стари задължения са проблем и тежат на компаниите, като събираемостта на този тип дългове се влошава.

Драстично влошаване при плащанията е имало през януари и февруари, като за това са допринесли и суровите зимни условия. Това показват наблюденията на компании за събиране на вземания (т.нар. колекторски фирми), до които "Капитал Daily" се допита. Сред тях има очаквания за увеличаване на задлъжнялостта, като се посочва и че са необходими повече усилия за събиране на дълговете. Преди месец от Асоциацията на колекторските агенции в България посочиха, че събираемостта на натрупаните от населението задължения става все по-трудна. Наблюденията и изводите са за поведението на физическите лица, но в голяма степен важат и за фирми.

Токът от ТЕЦ "Марица-изток 2" ще поскъпне заради екоразходи

в. Капитал Daily

Токът от ТЕЦ "Марица-изток 2", най-голямата въглищна централа и най-голям източник на парникови емисии в България, ще поскъпне заради разходите по покриването на екологичните ангажименти. През миналата година държавната централа е надвишила с 45% тавана за емисии на въглероден диоксид, показва справка в Изпълнителната агенция по околна среда, изготвена за "Капитал Daily". Причината е в повишената консумация на въглища заради рекордното производство на електрическа енергия.

До 30 април дружеството трябва да декларира пред агенцията, че си е осигурило 5.8 млн. разрешителни (квоти). Това всъщност са емисиите, с които е превишен прагът от 7.1 млн. тона CO2 за миналата година. До този лимит всички въглеродни квоти са предоставени безплатно съгласно правилата на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ). В България схемата обхваща 132 индустриални и енергийни компании, а от 1 януари 2012 г. и четири авиопревозвача.

Страсбург постави България под "засилено наблюдение"

в. Сега

България се класира на трето място сред 47 държави от Съвета на Европа (СЕ) по "засилено наблюдение" за неизпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека. На нея се падат 9% от казусите, докладвани като заслужаващи специално внимание от Комитета на министрите, който е изпълнителният орган на СЕ. Преди нашата държава се нареждат само Турция (13%) и Русия (12%), а в позорната десетка след нея са Украйна (8%), Италия, Молдова и Полша (по 7%), Румъния (5%) и Албания и Гърция (по 4%). На всички останали 37 държави в СЕ се падат 24% от делата под "засилено наблюдение".

Всеки трети безработен взема минимално обезщетение

в. Сега

Статистиката на НОИ за изплатените обезщетения за безработица през 2011 г. е поредното доказателство, че в кризата работодателите са се освободили от нископлатените и неквалифицирани работници. Според нея обезщетение до 150 лв., колкото горе-долу е минимумът от 7.20 лв. на ден, са вземали близо 36 000 от 106 000 безработни средно за годината с право на пари от НОИ, или 35% от всички. Много от тях са получавали дори под минимума, тъй като са работили на непълен работен ден. Още към 40 200 останали без препитание са вземали до 250 лв. Това означава, че за 2/3 от безработните с право на обезщетение то е изчислено върху среден осигурителен доход от 420 лв.

Нова евтина авиокомпания ще лети от София до Венеция

в. Сега 

Вторият по големина италиански авиопревозвач Air One се очаква да се присъедини към летище София през началото на юли. Компанията е нискотарифна и ще извършва полети от София до летище "Марко Поло" във Венеция три пъти седмично от Терминал 1, съобщиха от софийския аеропорт пред "Сега". От този месец отново стартираха полетите от София до унгарската столица Будапеща с нискотарифната компания Wizz Air. Те се извършват в три дни от седмицата - вторник, четвъртък и събота.

Затварят 50 хотела в Банско

в. Стандарт

Близо 50 хотела няма да работят следващите шест месеца в Банско. Някои от хотелските комплекси затвориха врати още в началото на април.

Повечето ще хлопнат кепенци до броени дни. Хотелите, които няма да приемат туристи през лятото, ще бъдат повече от миналата година.

"Между 40 и 50 ще са хотелите, които няма да работят, най-вече става въпрос за големите комплекси. Собствениците им не искат да калкулират загуби, тъй като няма достатъчно гости през лятото и есента. Част от семейните хотели ще отворят отново врати през юли и август, когато е отпускарският сезон и идват туристи, любители на планината", заяви Илияна Щерева от Туристическата асоциация в курортния град.

На 16 април бе закрит официално зимният сезон. Кабинковият лифт и останалите съоръжения в ски центъра спряха работа до следващата зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още