IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията на годишна база спадна до 1,7% през март

Потребителските цени са се повишили с 0,3% спрямо февруари, а от началото на годината ръстът е 1,4%, показват предварителни данни на НСИ

12:52 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията на годишна база спадна до 1,7% през март

Потребителските цени през март са се повишили с 0,3%, съобщи Националният статистически институт. На годишна база ръстът в цените през последната година постоянно намалява, като през миналия месец спада до 1,7%.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ) по месеци:



Графика: НСИ

Инфлацията от началото на годината е 1,4%, а за последните 12 месеца до март спрямо предходните 12 - 3,4%.

С най-голямо поскъпване през март са цените на транспорта (+1,2%) и хранителните продукти и безалкохолните напитки (+0,7%), а най-силно поевтиняват облеклото и обувките (-1,5%).

Цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти са се понижили с 0,5% през месеца,  на лекарските услуги са се покачили с 0,1%, а при стоматологичните не се отчита изменение.

През март цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се повишили с 0,5%, а от началото на годината поскъпването е с 1,8%.

Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (+0,7%), нехранителни стоки (+0,3%) и услуги (+0,1%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през март се отчита инфлация от 0,1% на месечна и 1,7% на годишна база.

Инфлацията от началото на годината по еврометодологията е 1,1%, а за последните 12 месеца до март спрямо предходните 12 – 2,7%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още