IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от ОЦК поискаха да се криминализира неплащането на заплати

Утре металурзите от комбината ще протестират в столицата пред сградата на "Интертръст холдинг", собственик на предприятието

12:29 | 10.04.12 г.
Работници от ОЦК поискаха да се криминализира неплащането на заплати

При утрешния си протест в София металурзите от „Оловно-цинковия комбинат“ в Кърджали ще внесат в Народното събрание декларация с искане за ускоряване на законодателния процес, който да позволи при неплащане на работните заплати и осигуровките работодателите да бъдат подвеждани под съдебна отговорност.

Това е съобщил председателят на синдикалната структура на КНСБ в завода Бельо Стайков, цитиран от БТА.

Днес е последният ден, в който металурзите ще блокират пътя към Хасково в знак на протест заради неизплатените им трудови възнаграждения.

Вчера работниците от минното дружество обявиха, че в сряда местят протеста си в столицата. Разрешението от столичната община вече е получено, обясниха от синдиката. 

Намеренията на металурзите са да заявят исканията си пред офиса на собственика на предприятието "Интертръст холдинг" АД.

Впоследствие шествието ще се пренесе пред парламента, където протестиращите ще внесат декларация за ускоряване на законодателния процес за криминализиране на подобни нарушения.

Преди една година синдикатите поискаха неплащането на работни заплати да се криминализира.

КНСБ и КТ "Подкрепа" предложиха анекс на споразумението им с Главна инспекция по труда, в който да бъде отбелязано, че ако работодателите не плащат дължимите трудови възнаграждения в рамките само на един месец, те са длъжни да дават съответната справка в инспекцията за размера на тези задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още