IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за рибарство обявява новите конкурси за стопански улов по Черноморието

Договорите са 10-годишни и са за риболов с постоянно закотвени мрежи, така наречените даляни

11:43 | 10.04.12 г.
Агенцията за рибарство обявява новите конкурси за стопански улов по Черноморието

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започна да провежда новите конкурси за извършване на стопански риболов в Черно море с така наречените даляни (постоянно поставените мрежи за улов), съобщиха от ведомството.

Конкурсите са за 80 даляна, основно по Южното Черноморие, като до този момент са обявени 7 конкурса, последните четири от които са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“.

До 2008 г. този риболов се отдаваше на концесия от министерството на земеделието и храните, но с последните промени в Закона за рибарството и аквакултурите процедурите бяха облекчени.

С изтичането на сроковете на концесиите по стария закон постепенно агенцията започва да обявява новите конкурси. Днес са обнародвани обявите за даляните във варненската местност Траката, Варвара (в община Царево), Ахтос край Ахтопол и Копъра до Приморско.

Договорите за улов ще бъдат за 10 години, като изискванията към кандидатите са да имат поне петгодишен стаж и квалификация, да разполагат с необходимите уреди и през последните две години да не са бракониерствали в черноморската акватория.

Минималният улов, изискван от кандидатите за десегодишния период, е 5 400 кг риба. Конкурсите ще бъдат печелени от риболовни сдружения и фирми, които предлагат количества над този праг.

Конкурсите ще бъдат провеждани до 45 дни от обнародването на обявите в „Държавен вестник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още