IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 април

07:43 | 09.04.12 г.
Преглед на печата за  9 април

Има ли резервен план

в. Капитал Daily

Липсва яснота за това каква ще е политиката на правителството при евентуален по-нисък ръст на икономиката от очакваното. Бюджет 2012 г. залага на растеж от над 1.5%, а същевременно външните рискове пред икономиката се запазват, като не е изключена и вероятността от рецесия. Ето защо правителството трябва спешно да изготви и публикува план за действие по отношение на бюджета при негативен икономически сценарий.

Около тази позиция се обединиха в неделя икономистите от инициативата Macro Watch, организирана от институт "Отворено общество". В дискусията на тема "Състояние на икономиката 2012" участваха Георги Ангелов (институт "Отворено общество"), Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Димитър Чобанов (УНСС) и Десислава Николова (Институт за пазарна икономика).

Анализаторите са единодушни, че започналата рецесия в еврозоната вече дава отражение и върху българската икономика. Потвърждение за това са и публикуваните от НСИ в петък предварителни данни за свиване в промишлеността и търговията към края на февруари.

Националната статистика вече отчете и над 10% годишен спад на износа през януари 2012 г. "Рисковете от ново обостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а тяхното материализиране може допълнително да забави растежа ни", подчертават икономистите.

Управляващите не харесаха идеите на "Лукойл" за по-евтини горива

в. Капитал Daily

Идеите на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев за поевтиняване на горивата не срещнаха разбиране от страна на ключовите министри на финансите и на икономиката, според които спорните предложения на компанията вече са прилагани без особен резултат.

Миналия четвъртък Златев, който представлява руската компания "Лукойл" в България, предложи да отпадне задължителното смесване на дизел с биосъставка, да се намали 60-дневният срок за поддържане на запаси от горива у рафинериите и търговците и да се въведе временен таван на цените на дребно.

"За някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против", заяви в събота вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от "Дарик". По думите му сега не е времето за мораториум върху цените, а акцизът няма как да бъде премахнат или намален, защото в момента той е под минималния в Европейския съюз.

Социалното министерство спира част от инвалидните пенсии

в. „Сега”

Държавата няма да плаща пенсии на хората с увреждания, ако те могат въпреки проблема си да продължат да работят по професията си при същите или при облекчени условия и режим на труд.

Това е идеята, която поддържа социалният министър Тотю Младенов за ограничаване на разходите за инвалидни пенсии, става ясно от изготвената за целта стратегия след сондирането на мненията на различни институции и социалните партньори.

В момента около 260 000 души получават инвалидна пенсия, а са в трудоспособна възраст. Всички, които вземат инвалидна пенсия за стаж и възраст, са 430 600.

Правото да решава кой да получи пенсия и каква - частична или цяла, се дава на НОИ. Оттам ще се произнасят на базата на ТЕЛК-овото решение, професионалната характеристика от работодателя и документите от службата по трудова медицина. 

Сърбия ще е хитът за Великден

в. „Сега”

Сърбия се очертава като една от най-актуалните великденски дестинации за българите. Поне 2500 българи ще тръгнат към западната ни съседка за празниците, каза за "Сега" Румен Драганов, шеф на Института за анализ и оценка в туризма. Те са привлечени най-вече от ниските цени.

Традиционно Гърция също се радва на голям интерес. Пакетите за островите Тасос и Корфу започват от 220 лв. на човек.

250 хил. българи ще пътуват в страната по време на великденските празници. Само 60 хил. от тях обаче ще отседнат в къщи за гости и хотели, останалите ще са при роднини и приятели, каза Драганов. Хотелите в Боровец, Банско и Пампорово предлагат нощувка на база All Inclusive за около 60 лв.

По морето цените вървят около същия диапазон. По-скъпи са СПА-курортите - в Сандански и Велинград тридневен пакет върви около 300 лв.

Продават 30% от Алфа банк

в. „Стандарт”

Гръцката Алфа банк ще отдели в холдинг поделенията си в България, Румъния, Сърбия, Македония, Албания и Украйна, след което ще продаде до 30% от него на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Двата трезора са близо до подписването на споразумение, съобщава гръцкият вестник "Риал нюз", цитиран от агенция "Блумбърг". Бордът на директорите не е обсъждал подпомагане на гръцката Алфа банк, още по-малко на холдинг от нейните източноевропейски поделения, каза Стефка Славова, алтернативен директор за България в ЕБВР. Но това не е изключено да се случи, имайки предвид политиката на ЕБВР, поясни тя.

ЕБВР и друг път е влизала като акционер в кредитни институции, но обикновено участието й не е повече от 10%. Преди години тя подпомогна по тази схема българската Първа инвестиционна банка. На сайта на ЕБВР не беше открита информация за предстояща продажба.

Дянков умува за отваряне на резерва

в. „Стандарт”

Отварянето на държавния резерв би укротило цените на горивата за няколко седмици. Това е една от мерките, върху която умува финансовият министър Симеон Дянков. По думите му това е най-доброто политическо решение. То обаче може да се случи само ако е координирано в рамките на целия Европейски съюз, съобщи bTV.

Друга обсъждана мярка е премахването на биодобавките в дизела, което ще свали цените с 4-5 ст. Това обаче едва ли ще се случи, защото е изискване на ЕС. Освен това биодобавките са полезни и екологични и подпомагат земеделието, обясни Дянков. Той изрази и твърда позиция против намаляването на акциза на горивата, което също е сред вариантите.

Курортите ни предлагали по-качествена храна от чуждите

в. „Новинар”

Българските курорти предлагат храни с много по-високо качество от тези в чужбина. Това заяви пред агенция „Фокус” зам.-председателят на Българската туристическа камара Евелин Виденов.

Той обясни, че нашите обекти са на средна възраст между 5 и 7 години и са много по-модерни. „Няма компромиси с качеството на храната, която се предлага на туристите”, бе категоричен Виденов. Експертът коментира, че преди да достигне до хотелите, храната преминава през производителя, складовете на едро и търговските вериги.

 

Автобусни фирми пред фалит, вдигат билетите

в. „Новинар”

Някои селища в страната могат да останат тотално изолирани от света. Това заяви зам.-шефът на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова.

Причина за това могат да станат промените в Закона за автомобилните превози, според които всеки билет за пътуване ще се издава като касова бележка.

Според съсловната организация измененията могат да доведат до фалит на фирмите, а това от своя страна ще остави без транспорт редица селища. Топалова добави, че положението ще се влоши с промените, тъй като почти няма превозвач, който да не е работил на загуба през изминалия зимен сезон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още