IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиция за България и "Атака" внесоха четвъртия вот на недоверие към кабинета*

Мотивите са спирането на строителството на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика

13:28 | 06.04.12 г. 4
Коалиция за България и "Атака" внесоха четвъртия вот на недоверие към кабинета*

Коалиция за България и "Атака" внесоха днес вот на недоверие към правителството заради спирането на изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на управляващите, предаде БТА.

Под искането са се подписали 48 народни представители от двете политически партии и независимия депутат Георги Терзийски.

Това е четвъртият вот срещу кабинета „Борисов“. Първите три неуспешни опити на опозицията да свали правителството бяха заради провала на здравната политика, на антикризисната политика и заради отложеното членство на страната ни в Шенген.

„Мотивите за вота са много солидни, но можехме да минем и без тях. Защото само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене“, припомни лидерът на БСП и на праламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев след внасянето на предложението.

Според Станишев сегашното решение на правителството е фатално за ядрената енергетика и за българските граждани, които в бъдеще ще плащат в пъти по-високи сметки за ток.

Според управляващите с поредния вот БСП и "Атака" се опитват да "яхнат вълната". Според секретаря на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков поредното искане на оставка ана на кабинета е безпринципно и без ясни мотиви.

Помолен да коментира думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че 6 милиарда евро е била последната оферта за изграждането на проекта, Ненков каза: "Не съм запознат точно с конкретните цифри. Просто казваме, че това, което ние знаем, е че нямаме крайна цена на проекта".

Попитан дали е възможно свикването на референдум за нова ядрена централа, Александър Ненков посочи още, че по принцип може да има референдум, но "за" или "против" атомната енергия, а не за всеки един проект, в който участва държавата.

По думите му Първанов и Станишев са имали достатъчно време да направят такова допитване докато са управлявали.

Очаква се дебатите по вота да бъдат насрочени след седмица.

* Текстът е актуализиран към 16,15 часа

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Че те и сега не са ни преметнали.Преебаха ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
БСП изобщо не ги коментирам... Мисля, че не заслужават. Слагам ги наравно с Костов по национално предателство. Може би е добре да декларирам, че когато говоря за Белене не изхождам нито от про-леви позиции, нито от русофилски, каквито никога не съм изповядвал, нито дори някои от предците ми.Една от страхотните глупащини, която се получи с Белене в Бг е, че този съществен за България въпрос се решава по осите Русофилство-Американофилство, БСП-Синята коалиция. Иначе нямаше да може да ни преметнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ако не се бореха основно, за да са във властта, да вземеш, пък да гласуваш за тях. Леви и ултралеви. А така наречените "десни", начело с Костов, се оказаха менте - именно те провалиха много възможности за едрия бизнес днес и за десетилетия напред.Подредбата е дърво-предател, дърво-предател, дърво-дърво-предател-предател-дърво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Ми то може и да няма значение вече какво гласуват (освен за тях самите). Ситуацията ескалира необратимо в европейски мащаб."Вярвам, че младите хора без бъдеще, един ден ще вземат оръжията и на площад Синтагма ще обесят с главата надолу националните предатели, както направиха през 1945 г. италианците с Мусолини, (Piazza Poreto Милано)"http://mavrakisbg.blogspot.com/2012/04/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още