IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков се включва в преговорите за ОЦК-Кърджали

Финансовият министър разговаря с кредиторите на комбината

12:48 | 06.04.12 г. 1
<p>
	<em>Вчера металурзите блокираха Кърджали в общоградски митинг</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Вчера металурзите блокираха Кърджали в общоградски митинг   Снимка: БТА

Финансовият министър Симеон Дянков ще се включи активно в разговорите между банките и „Оловно-цинковия комбинат“ в Кърджали, така че да се разреши проблемът с неизплатените заплати на работниците, съобщиха от КНСБ.

Днес вицепремиерът ще се срещне с ръководството на металургичното предприятие, областната управа на града и протестиращите. Очаква се Дянков да ги информира за хода на преговорите с банките-кредитори.

Миналата седмица министърът на икономиката Делян Добрев обяви, че държавата би могла да съдейства за евентуална смяна на мениджмънта на дружеството.

В очакване на вицепремиера работниците продължават стачните действия. И днес те блокираха за един час основния път между Кърджали и Хасково. 

В четвъртък Кърджали беше блокиран от протестиращите работници, които не са получавали заплатите си месеци наред. Те затвориха най-възловото кръстовище и спряха движението в града от всички посоки.

Миналата седмица металурзите получиха по 325 лева като еднократна помощ от държавата. Те настояват да получат всичките си забавени трудови възнаграждения, да получат защита на работните си места и да бъде назначен нов мениджърски екип.

Металурзите заплашиха, че ако проблемът им не бъде решен до края на днешния ден, ще изпълнят заканата си и от понеделник ще протестират пред Народното събрание в София и пред сградата на „Интертръст Холдинг” АД, който е мажоритарен собственик на комбината.

Вече 37-и ден продължават протестите на работниците от металургичния комбинат в Кърджали заради неизплатени заплати. Вчера над 700 металурзи се включиха в митинг-протест. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров заяви, че собственикът на ОЦК Валентин Захариев трябва да бъде отстранен с помощта на банките и вицепремиера Симеон Дянков.

Сделката за „Горубсо-Мадан” все още не е финализирана, а с тези средства трябваше да се покрият голяма част от разходите за работни заплати и осигуровки.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Дянков, остави тоя завод на бойко! да си оправят спонсорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още