IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 април

07:45 | 06.04.12 г.
Преглед на печата за 6 април

Прогнозите за българската икономика се влошават

в. КапиталDaIly

Очакванията за рецесия в еврозоната през тази година вече започнаха да се прехвърлят върху прогнозите за развитието на българската икономика.

Така, ако през есента на миналата година повечето икономисти и международни институции залагаха ръст между 2 и 3% от БВП, сега много от тях ревизираха данните си на под 1.5%.

По-мрачните прогнози не са изненадващи предвид факта, че около две трети от износа на страната ни е за Европа. А при свито потребление и инвестиции експортът беше единственият двигател на българската икономика. Сега очакванията са и неговият ръст да се забави.

В сравнение с всички останали институции към момента най-консервативна е прогнозата на БНБ. Очакванията на централната банка бяха оповестени от управителя й Иван Искров в изявление по повод годишнината на браншовата асоциация преди дни. "На база на текущата прогноза за рецесия в еврозоната очакваме забавяне на икономическия растеж на българската икономика през 2012 г. до около 0.7%", обяви гуверньорът.

Десет предприятия вече са ликвидирали стари екощети

в. КапиталDaIly

Близо половината от одобрените за държавно финансиране програми за отстраняване на стари екологични щети вече са приключени.

Окончателните отчети на медодобивното предприятие "Елаците мед" и на "Електроразпределение столично" и "Електроразпределение Плевен" на ЧЕЗ бяха приети от Междуведомствения експертен екологичен съвет, който следи за изпълнението на мерките, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Бюджетното финансиране за двете програми е малко над 10 млн. лв. За всичките одобрени 22 проекта са предвидени около 300 млн. лв., 50 млн. евро от които са заем от Световната банка (СБ).

Общо 9 967 955 лв. е получила "Елаците мед" за довършване на рекултивацията на хвостохранилище и осушаване на водното огледало, както и за мониторинг на водите. 

София изключи някои шефове от тавана на заплатите

в.”Сега”

Възнагражденията на шефовете в 27-те общински поликлиники ще се изчисляват по формула, различна от тази за останалите търговски дружества на столицата. По предложение на съветниците от БСП директорите няма да бъдат санкционирани, ако ДКЦ-тата им работят на загуба, и за тях няма да важи таванът от 3700 лв. заплата.

Вчера Столичният общински съвет прие нови правила за определяне заплатите на останалите общински фирми. Според тях възнагражденията на директорите и на членовете на управителните съвети ще зависят от оперативните резултати.

Основната промяна е обвързването на шефските заплати с минималната работна заплата, а не със средната за съответната фирма. Досега това позволяваше на шефовете на губещи и затънали в дългове общински фирми да си определят по 4000 лв. месечно. Сега максималният размер ще е 3700 лв., и то само за отличниците.

И шефове в агенцията за малкия бизнес имали солидни странични доходи

в.”Сега”

Директорката на агенцията за малки и средни предприятия (ИАНМСП) Марияна Велкова си е докарвала над 3500 лв. месечни доходи през 2011 г. Това показва справка по Закона за достъп до информация, която лидерът на СДС Мартин Димитров вчера огласи.

Според справката в агенцията са раздадени над 127 000 лв. извън заплатите. ИАНМСП е сред най-критикуваните ведомства, особено заради слабото усвояване на европарите за фирмите, а наскоро попадна в епицентъра на скандала с проваления бизнес форум в Катар.

"Изпълнителният директор при основно възнаграждение от 26 000 лв. явно е преценил, че много добре си е свършил работата и е получил допълнително близо 17 300 лв. Зам. изпълнителният директор е получил допълнително над 14 000 лв. Друг въпрос е кой е определил размера на бонуса - дали министърът на икономиката примерно", коментира Димитров пред "Дарик".

ГЕРБ: Рано е за сваляне на ДДС

в.”Стандарт”

Правителството най-вероятно няма да успее да намали ДДС с 1% още през тази година, коментираха депутати от ГЕРБ през darikfinance. Първоначално управляващите заявиха, че ще понижат ставката на две стъпки до края на мандата.

Те разчитаха на добро изпълнение на бюджета към месец май, за да успеят да намалят ДДС от 20% на 19% още до края на 2012 г. Сега обаче ситуацията е прекалено деликатна заради предстоящите плащания по дълга в началото на 2013 г.

Сметната палата проверява цените на лекарствата

в. „Новинар”

Сметната палата ще направи одит на цените на лекарствата, плащани с публични средства. Това стана ясно по време на заседанието на здравната комисия в парламента.

Депутатите решиха да възложат на одитния орган да провери как се образуват цените на медикаментите в Позитивния лекарствен списък. Проверката ще бъде за периода от януари 2008 г. до 31 декември 2011 г.

Срокът, в който от палатата трябва да представят доклад с резултатите, е до края на септември тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още