IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 април

07:30 | 05.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 5 април

Turkcell на прага на БТК

в.  Капитал Daily

Поредната сделка за продажба на БТК вече е на дни от развръзка. След няколко месеца събиране на оферти и водене на преговори телекомът е на път да си намери нов собственик, при това стратегически, а кредиторите му да си отдъхнат, макар и отписвайки немалка сума пари.

Според три независими източника на "Капитал" от телекомуникационния сектор за предпочитан купувач на БТК е избран най-големият турски мобилен оператор Turkcell. Той обаче е в малко особена ситуация - хем офертата му е посочена като най-добра, хем кредиторите и акционерите на българския телеком не са подписали с него споразумение за ексклузивитет. Практически това означава, че трите останали кандидата не са изгубили шансове за сделката, ако подобрят предложенията си. Срокът им да направят това е шести април. Доколкото обаче продажбата е изцяло частна и железни правила няма, по-щедри от турската оферти няма да бъдат върнати и в срок до Великден. Тогава се чака и решение кой ще купи телекома.

Шансовете Turkcell да купи БТК вече са над 90%, твърдят източниците на "Капитал". Изненада, макар и не особено очаквана, може да има само от страна на притежателя на Корпоративна търговска банка Цветан Василев заедно с руската VTB.

Гара за 52 млн. лв.

в.  Капитал Daily

Кандидатите, които искат да ремонтират Централната жп гара в столицата за 52 млн. лв., ще трябва да са работили по минимум три подобни проекта за рехабилитация на обществени сгради за последните 5 години. Поне един от тях ще трябва да е за над 15 хил. кв. метра разгъната площ.
Средните обороти на участниците за всяка от последните три години ще трябва да са поне 25 млн. лв. Това са предварителните планове на Национална компания "Железопътна инфраструктура", собственик на Централна гара.

Предложената цена се планира да е с тежест 60% при избора на изпълнител, а останалите 40% са за техническото предложение. Държавната компания до седмица ще изпрати документацията си по търга за проектиране и рехабилитация до управляващия орган на оперативна програма "Транспорт" и до Агенцията за обществени поръчки. Очакванията са, че до месец ще получат одобрение и през май ще могат да обявят конкурса за избор на изпълнител. Индикативната стойност на проекта е 52 млн. лв. Преди месеци стана ясно, че около 40 млн. лв. от тях ще бъдат осигурени от оперативната програма, след като проектът за подобряване на корабоплаването по р. Дунав беше отложен за след 2013 г.

Екооценката може да забави плановете за ускоряване на "Южен поток"

в.  Капитал Daily

Ако партньорите в проекта "Южен поток" имат надежда да започнат изграждането на газопровода до края на годината, тя може да бъде охладена от все още незапочналата процедура за ОВОС. Руската "Газпром" обяви, че през декември миналата година ръководството на компанията е взело решение за ускоряване на процеса, като изграждането вместо в началото на 2013 г. трябва да започне в в края на 2012 г. Според експерти бързането цели да избегне влизането в сила на европейските регулации, които изискват либерализация на газовия пазар.

Руските планове обаче се сблъскват с българските. Едва след няколко дни ще стане ясно коя компания ще бъде избрана за проектирането и за изготвянето на Оценка на съвместимост (изисквана заради "Натура 2000") и оценка върху въздействието на околната среда (ОВОС). Без тях няма как да бъде взето разрешение за строежа, а както показва практиката с газовите връзки, екооценките отнемат поне една година (заради необходимостта да обхванат четири сезона).

И партийните лидери няма да се отърват от конфискация

в. Сега

Няколко дни след като "Сега" разкри, че ГЕРБ готви сериозни промени в закона за отнемане на престъпното имущество, които за пръв път ще засегнат и политическите партии, се разбра, че комисията за отнемане на имущество няма да пощади и лидерите им. Това ще става, ако във финансирането на техните организации се открият нарушения на стойност над 150 000 лв. Промяната е записана в проекта за второ четене на новия закон. Зам.-шефът на НС Анастас Анастасов, който ръководи работната група за изготвяне на закона, обясни, че в тази хипотеза могат да попаднат и партийните лидери. Той допълни, че те са хората, които представляват своите партии, и на тях се налагат глоби, ако бъдат открити нарушения в партийното финансиране.

В закона е записано още, че комисията ще може да започва проверка, ако срещу дадено лице има влязъл в сила акт за административно нарушение, което му носи облага, ако облагата е на стойност над 150 000 лв. и към момента на придобиването й и не може да бъде отнета по друг ред. Държавните и общинските органи или длъжностните лица, които имат информация за подобно нарушение, са длъжни незабавно да уведомят шефа на съответната териториална дирекция на комисията.

Чужди фирми търсят пари от наши банки

в. Стандарт

Големи немски и холандски компании търсят финансиране от български банки поради отказ за кредитиране от страна на техните местни трезори. Това каза мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев по време на лекция пред студенти в Университета за национално и световно стопанство. По думите му, дълговата криза в Европа не е отминала и това прави европейските банки слабо активни.

Нещо повече, според него големите дългови проблеми на някои страни няма как да бъдат решени по друг начин освен чрез излизането им от еврозоната. По думите на Василев това, че България има нисък външен дълг, не носи конкретни ползи на страната. Според Василев в последните 20 години нито едно правителство не е успяло да създаде програми, които да стимулират конкурентоспобността на българската икономика, а приватизацията е приличала по-скоро на раздаване на подаръци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 05.04.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sonka.74
преди 12 години
Тюрсел се оказа най-добрият вариант нов собственик на закъсалата БТК?! А как добре се презентираше компанията пред българите и се бореше за всеки клиент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още