IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Депутати искат да отпадне ДДС върху хляба, лекарствата, учебниците и дизела

Неотдавна правителството заговори за намаляването на ДДС ставката до края на мандата

17:30 | 04.04.12 г. 1
Депутати искат да отпадне ДДС върху хляба, лекарствата, учебниците и дизела

Да се въведе нулева ставка на ДДС за хляба, лекарствата, учебниците, безоловния бензин и дизеловото гориво с поправки в Закона за ДДС, предлагат депутати от Атака.

"В последните месеци икономическата криза засегна най-вече гражданите с ниски доходи. Цените на стоки от първа необходимост, каквито са хлябът, лекарствата и горивата, растат неконтролируемо", пише в мотивите на вносителите на поправките.

Депутатите отбелязват още, че всяка година поскъпват и учебниците, което поставя под въпрос възможността за образоване на учениците и студентите.

Цитирано е и експертно мнение, че нулевата ставка ще свали цените до допустими нива без бюджетът да бъде ощетен, тъй като при общото повишаване на всички цени растат и приходите от ДДС.

За диференцирани данъчни ставки за стоки от първа необходимост се настоява отдавна, но правителството засега е категорично, че такива няма да бъдат въведени. Особено твърдо мнение по въпроса има финансовият министър Симеон Дянков, а премиерът Борисов определи намаляването на ДДС върху лекарствата например като популизъм.

Неотдавна обаче и Борисов, и Дянков заговориха за намаляването на ДДС ставката до края на мандата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 12 години
Похвално е желанието на се насърчават образованието и културата с ДДС. Справедливо е разппределението на ДДС да подпомага хората с най-малки доходи. Проблемът с осъществяването на тази тип политики в България е че тромавата и неефективна администрация ( или нейните информационни системи ) не са гъвкави достатъчно за практическото провеждане - съсдават се разни схеми с измами и източвания и т.н. Много по-лесно би било ... ДДС-то да си е едно и социално слабите, както и младите семейства с деца да получават платежни нареждания за учебниците които да бъдата купувани от училищата ( защото все ще има хора да профукат парите за алкохол например ) ... За социално слабите държавата и частните организации с нестопанска дейност да съгласуват помежду си как би могло да стане подпомагането ... Просто в България всичко е неефективно когато има обща отговорност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още