IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Специална комисия ще преразгледа мораториума върху добива на шистов газ*

Еколози се опасяват от лобистки натиск за възстановяване на търсенето на шистов газ у нас

15:49 | 04.04.12 г. 4
Специална комисия ще преразгледа мораториума върху добива на шистов газ*

С подобна структура са и българските шисти, коментира Христова. Тя припомни, че в България (във Врачанско, Плевенско и в Добруджа) вече има няколко сонди, за които засега само се предполага, че проучват за шистов газ.

В момента тече оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за сондажите в Плевенско и Врачанско, като фирмата-собственик на сондите TransAtlantic е обявила, че прави конвенционални проучвания. Технологичните решения, които компанията ползва обаче, както и борсовата информация за нея от САЩ, показват, че става въпрос за сондажи за шистов газ, посочи Мариана Христова.

Междувременно се оказва, че комисията по икономика, изследвания и енергетика на Европейския парламент (ЕП) препоръчва да се обсъди потенциалният икономически ефект от разработването на находищата от шистов газ в глобален мащаб.

Според комисията потреблението на суровината расте и производството на шистов газ може да има съществена роля осигуряване на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на синьо гориво в Европа. В тази връзка депутатите препоръчват на Еврокомисията да оцени перспективите пред неконвенционалните добиви.

В доклад на комисията от края на март се посочва, че разработването на шистовите находища в ЕС ще допринесе за постигането на европейската цел за намаляване на вредните емисии с 80-95% до 2050 г.

В доклада се отбелязва също така, че бумът на разработените в САЩ шисти е имал сериозен ефект върху динамиката на пазара и цените на газа в национален мащаб. Затова депутатите смятат, че политиците трябва да разполагат с по-конкретни данни за залежите, за да направят информиран избор за добиването на шистов газ и ефектите върху икономиката от това.

Ето и мненията на някои от българските депутати за създаването на днешната комисия:

От "Атака" призоваха да се наричат нещата с истинските им имена. Венцислав Лаков поиска да се смени името на "комисия за възобновяване на шистовия газ за компанията "Шеврон".

От "Синята коалиция" още преди месец внесоха предложение в парламента за отмяна за забраната за проучване на шистов газ на територията на България. Днес отново обявиха, че ще подкрепят проучванията на територията на страната ни.

"Политиците, които искат да се види дали има шистов газ, са или невежи, или продажни. Защото те не казват на българския народ цената, която ще плати ГЕРБ", посочи Георги Божинов от "Коалиция за България".

Левите обявиха, че ще гласуват против, но ако комисията се създаде, ще излъчат свои представители в нея, които да информират обществото.

Още от дебата за шистовия газ в парламента четете в Dnes.bg.

* Актуализирано към 16.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
darizad
преди 12 години
Ами те канадците защото са по-*** от нас : http://***.bg/view_article.php?article_id=881057
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Isumu
преди 12 години
Еколозите да осигурят пари и работа на хората, пък после да опяват за газа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Tony
преди 12 години
После ще шреразгледа и белене! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ABBA
преди 12 години
И комисията ще започне работа с поклон и славословие към губернатора Уорлик, "пророка" на Big Brother..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още