IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 април

07:35 | 04.04.12 г.
Преглед на печата за 4 април

Бездомните кучета като емблема на София

в. Капитал Daily

"Хилядите кучета били градско зло. Хапели хора и животни. Пръв сигнал, че срещу тази кучешка напаст трябва да се вземат мерки, дал софийският губернатор. Поискал, който има куче, да му сложи намордник, а онези без намордник – да бъдат изтребени. За общинарите кучешкият проблем става неприятен..."

Тази част от книгата "Кипежът" на Петър Мирчев обрисува София отпреди 130 години - през 1878 - 1884 г. Авторът е запечатал и историята на първия общински проект за унищожение на скитащите кучета, първият лицензиран ловец на кучета, който обаче съвсем не си вършил работата, и масираните опити за изтребването им.

Сто и тридесет години по-късно ситуацията е друга - като страна от ЕС България няма право да решава проблема кардинално. Останалото обаче е почти същото – уличните кучета са много, обещанията са още повече, похарчените суми са солидни, някой пак не си е свършил работата, а проблемът си стои.

Кабинетът излъга, че замразява заплатите в МВР

в. Сега

Седмица след като правителството съобщи, че заплатите в МВР се замразяват на миналогодишното ниво, истината се оказа различна. И минималните, и максималните възнаграждения в силовото министерство се вдигат от 1 май. Увеличението обаче ще важи само за хората на трудови договори, включително заместниците на Цветан Цветанов, и не засяга огромната част от униформените.

Преди време премиерът Борисов определи тази привилегирована група служители като "чантаджии". По-високите заплати за тях се прокарват и с лъжлив претекст - вдигането на минималната работна заплата от 1 май.

Заплатите в МО и МВР се определят с различно постановление от възнагражденията на останалата администрация. От 2010 г. насам размерът на минималните и максималните възнаграждения и в армията, и в МВР не е променян. В таблиците през 2011 г. има една промяна - вдигане на най-ниските възнаграждения заради увеличението на минималната работна заплата от 1 септември на 270 лв.

Държавата даде безпринципна данъчна привилегия за БДЖ и пощите

в. Сега

Държавата допусна поредния безпринципен компромис заради невъзможност да спазва наложени от самата нея правила. С извънредна поправка в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти финансовото министерство спаси от глоби и временно запечатване на клонове "Български пощи" и БДЖ.

Двете държавни фирми не успяха да спазят крайния срок за свързване на фискалните устройства с НАП - 2 април, и в деня, в който започват проверките на данъчната администрация, получиха отсрочка и привилегирован статут.

До вчера право да не регистрират продажбите чрез фискални устройства имаха само фирми, които са инвестирали в България над 5 000 000 евро и могат да докажат това. От тях допълнително се изисква да имат автоматизирана система за управление на търговската дейност и тя да има дистанционна връзка за ежедневно автоматично предаване на данни при дневното приключване на обекта.

Отнемат имоти и след глоба

в. Стандарт

Имането на мафията ще попада под ударите на закона не само при тежки престъпления. Къщи и коли ще се конфискуват и след глоба. Става въпрос за административни нарушения, довели до облага за над 150 000 лв. Това обяви пред "Стандарт" шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов.

Процедурата по отнемане в полза на държавата ще се задвижва, ако облагата не може да бъде отнета по друг ред. Експерти обясниха, че казусът ще засегне многобройните далавери с разрешителни за строеж. Ако са издадени за вдигане на къща например, а на мястото е изникнал хотел за милиони.

САЩ и Китай правят части за коли у нас

в. Стандарт

Две американски и една китайска компания са набелязали България за своите потенциални инвестиции в региона. Това каза за "Стандарт" изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов. Става дума за американска и китайска компании, развиващи дейност в автомобилната промишелност и още една американска фирма, базирана в Швейцария, която се занимава с фина механика и оптика.

Сред тези три компании е щатската TRW Automotive, която се занимава с производство на въздушни възглавници. Макар че висшият й мениджмънт се намира в САЩ, тя развива дейността си и в Европа с център - Германия. Готвената от нея инвестиция е 20 млн. евро.

Разчистват "Столипиново" с европари

в. Новинар

Пловдив ще разчита на европейски пари, за да реши проблема с незаконните сгради в ромското гето „Столипиново”. В понеделник кметът на район „Източен” Петър Петров заяви, че след Великден започва събарянето на нелегални бараки и гаражи в махалата. Пред „Новинар” той беше категоричен, че жилищните постройки, независимо че са нелегални, няма да бъдат премахвани.

Петров каза, че ще има среща с ромските общински съветници с цел да се разясни на хората от гетото какво ще бъде събаряно. Въпреки това районният кмет не изключи все пак да срещне известна съпротива от жителите на квартала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още