IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на ВЕИ проекти по-евтино за чужди, отколкото за наши фирми

Условията за финансиране за българските компании са доста по-строги, посочват представители на сектора

13:36 | 02.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането на ВЕИ проекти по-евтино за чужди, отколкото за наши фирми

Банките в България през последните 1-2 години общо взето по-лесно отпускат кредити за реализация на проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на чуждестранни компании, отколкото на български. Това стана ясно от коментари на участници в международна конференция за енергийна ефективност и ВЕИ, проведена в София.

Инвестиционната среда в България, особено в областта на енергията от ВЕИ, напоследък е трудно предсказуема, затова донякъде е оправдано и по-трудното отпускане на кредити за реализация на проекти за производство на електроенергия от вятър и слънце. Това каза по време на форума Теодор Цачев, член на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

Според него в момента само 3-4 банки у нас са готови да отпуснат кредити за изграждане на съоръжения с ВЕИ, при това „без да се обсъжда цената на заема“. Наблюденията показват, че лихвите в България са по-високи от тези в Европа, но това отразява обективните обстоятелства в страната, а не толкова желанието на банките да печелят повече, посочи още Цачев.

В момента в България има голям потенциал за реализация на проекти с биомаса и биогаз, посочи Мартин Майер от „Уникредит Лизинг“ Австрия. Според него обаче има много предварителни процедури преди утвърждаване на даден проект с вятър и слънце и ако една финансова институция разбере, че има забавяне на отчуждителните процедури и проблеми със собствеността на земята, едва ли би отпуснала кредит. 

Напоследък много китайски инвеститори търсят възможности за реализация в Европа, защото пазарът в Китай за соларни панели вече е доста наситен, каза Иван Гергинов от “РенВижън“ в качеството си на консултант у нас на китайската „Експорт Импорт Банк.

Той допълни, че една от основните причини за това е оказваната подкрепа от държавата за производителите на соларни панели, но вече се вижда, че държавата се е „попрестарала“.

Китайската „Експорт Импорт Банк“ би могла да кредитира и български проекти с ВЕИ, обаче ако при тях се  използват китайски соларни панели и са с инсталирана мощност над 10-12 мегавата.

Гергинов сподели, че сега банка у нас е отпуснала заем за реализиране на проект с китайско участие при 8,5% лихва, 8 години срок на изплащане и 25-30% собствено участие на заемополучателя. 

От португалската фирма Efacec посочиха, че преди две години са започнали изграждане на соларен парк у нас в ямболско с инсталирана мощност от 4 мегавата, който вече е завършен. Преди дни компанията дори е сключила сделка за продажба на парка, коментира нейният  представител Филипе Виана.

По думите на Виана за изграждане на соларния парк неговата фирма е получила без затруднения и при приемлива лихва заем от банка в България за срок от 8 години. Намеренията на Еfacec са през следващите години да построят и други соларни паркове у нас, като след работа от около година ще ги препродават.

Същевременно обаче представители на български фирми търсили кредити за реализация на ВЕИ проекти споделиха, че от тях банки са искали участие в проекта със собствени средства над 50%, а лихвите са били доста по-високи от 8,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
След като малко се паразнесе пушилката от залповете около Белене тези дни, ето едно мноооого интересно видео****http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be**** и съответно "матрял" за размисъл. Изводите оставям всеки да си ги направи... :)Аз само дълбоко се размислих, какви ли тежки душевни трусове могат да предизвикат такава мащабна еволюция във възгледите на Вожда...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още