IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карол: Скоро ще има фючърс върху пшеницата на черноморския пазар

Той ще бъде котиран от Chicago Mercantile Exchange и ще отговори на нуждите на българските производители

11:10 | 29.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Карол: Скоро ще има фючърс върху пшеницата на черноморския пазар

Скоро ще има фючърс върху пшеницата на черноморския пазар, който ще бъде котиран от Chicago Mercantile Exchange и ще отговори на нуждите и на българските производители, които са част от този пазар, заявиха в отговор на въпрос на Investor.bg от ИП Карол по време на семинар с участието на представители от Chicago Mercantile Exchenge.

“Ако в последните месеци корелацията между българските цени и тези на чикагската борса е била 85%, то в обозрим период от 3 до 6 месеца остава такава, въпреки че на финансовите пазари няма правила. Можем да се насочим и към инструменти в Лондон или Париж, които ще ни дадат по-добри резултати“, споделят от Карол.

Данни на Карол от 2009 г. насам показват корелация межу цените FOB Варна и фуражната цена в Чикаго от 96%, както и спрямо фуражната цена в Лондон от 97%. При рапицата и слънчогледа добра е корелацията с борсата МАТИФ в Париж, съответно 96% и 90%. При хлебната пшеница по цени FOB Варна, корелацията с цените на борсите в Чикаго, Лондон или Париж не е добра.

По данни на Карол фуражната пшеница FOB Варна е по-скъпа от фуражната пшеница в Лондон. Цената на царевицата FOB Варна корелира с тази на френската борса МАТИФ при коефициент от 96%, подобна е корелацията и с борсата в Чикаго.

Участник в семинара заяви, че корелацията между цените на фючърсите и тези на местния пазар може да изчезне, когато физически трябва да се купи пшеница за да бъде натоварен голям кораб.

Друг участник даде за пример, че големите зърнопреработватели отчитат 80-90% спад на печалбата, поради факта че са хеджирали пшеницата (реално са купили на цени по-високи от текущите). Според един от лекторите обаче хеджиращите своите сделки компании ще оцелеят, а тези които не хеджират може да фалират при някоя силна пазарна флуктуация, каквито има в рамките на 5 години.

Според лекторите е удачно земеделските производители да реализират продукцията си в момента, когато пазарните цени са изгодни за тях, включително и преди жътвата.

Това може да стане чрез продажба на фючърс на пшеницата например или чрез покупката на put опция (правото да продадете на определена цена).

Необходимо е да бъде заключен и валутният курс евро/долар, тъй като земеделската продукция се котира основно в долари.

Така се премахват рисковете от бизнеса, а успешният бизнес е именно минимизиране на неизвестните, смятат лекторите.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vallman
преди 12 години
Само да добавя, че корелация на се мери в проценти. Тя няма мерна единица. Корелацията е коефициент. Стойността и варира от -1 до +1 /съвършена отрицателна корелация до съвършена положителна корелация/.corr(X;Y)=cov(X;Y)/St.Dev(X)*St.Dev(Y). Мерната единица на числителя е процент на квадрат. Мерната единица на знаменателя е процент*процент, което е пак процент на квадрат. Частното на числителя и знаменателя няма мерна единица. Айде със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още