IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми за монтаж и поддръжка на съоръжения в обекти с ВЕИ без лицензионен режим

Малки ВЕИ инсталации, работещи с енергия от вятър, слънце и биомаса, ще могат да се монтират и в дворове пред сгради в населените места

21:45 | 28.03.12 г.
Фирми за монтаж и поддръжка на съоръжения в обекти с ВЕИ без лицензионен режим

Отпада лицензионният режим за фирми, чиято дейност е монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръженията в обекти за използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), реши окончателно парламентът, съобщи БТА.

Режимът се заменя с регистрационен - лицата ще се вписват в съответния регистър на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и ще получават удостоверение. Едно от условията е да имат застраховка за евентуални вреди вследствие на тяхната дейност с минимален размер от 100 000 лв.

Това предвиждат приетите на второ четене от Народното събрание промени в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Малки ВЕИ инсталации, работещи с енергия от вятър, слънце и биомаса, ще могат да се монтират не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове към тях, намиращи се в населени места. Инсталираната мощност ще бъде максимум до 30 киловата.

Енергията от ВЕИ се изкупува от обществения доставчик, съответно от крайните снабдители, по преференциална цена, определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), действаща към датата на въвеждане в експлоатация.

Когато отделни части от обекта бъдат въвеждани поетапно в експлоатация, цената за изкупуване на тока се променя при въвеждане в експлоатация на всеки следващ етап, като тя е средно претеглена цена, записаха депутатите.

Лицата, които желаят да изградят ВЕИ централа или да разширят инсталираната мощност, подават писмено заявление за сключване на предварителен договор за присъединяване към съответната електроразпределителна мрежа по образец, одобрен от ДКЕВР.

На производител на ток от възобновяеми източници , който не изпълни задълженията си по различни разпоредби на закона, ще бъдат налагани санкции, които в някои случаи могат да достигнат 15 000 лв. Минималната глоба е 300 лв.

Преносното и разпределителните предприятия до три месеца от влизане в сила на закона трябва да изготвят графици за присъединяване на обектите към електропреносната мрежа, като се съобразят с 10 годишния план за развитието й, гласува Народното събрание.

На всеки 6 месеца електроенергийният системен оператор ще публикува на официалния си уебсайт актуализирана информация за присъединените и кандидатите за присъединяване производители на ВЕИ с указания за мощността, типа производство, присъединително напрежение и населеното място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още