IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът от АЕЦ "Белене" разцепи опозицията*

Десните приветстваха отказа от строеж на централата, според левицата това е икономически необосновано решение

16:20 | 28.03.12 г. 1
Отказът от АЕЦ "Белене" разцепи опозицията*

„Когато дойде на власт преди три години, Борисов завари договор за строителство за 4 милиарда евро, германски инвеститор за 49% от централата и френска банка, която се беше ангажирала да осигури финансирането. Първо беше изгонен немският инвеститор, после френската банка, накрая заради селските тарикатлъци на премиера българските граждани бяха натоварени с плащане на милиарди без да получат нищо насреща“, пише Калфин в позицията си по темата за отказа от втората атомна.

Според евродепутата в централата вече са вложени близо 2 млрд. лева, а ще трябва да си доплатим поръчания реактор или поне 1,6 млрд. лева от стойността му. „Ще си платим също и за поръчания в английска банка икономически анализ за Белене, макар че още не сме получили резултатите“, допълва бевшият външен министър. 

„Срещу тези суми няма да имаме реактор, а купчина железа“, посочва Ивайло Калфин.

„Теорията с преместването му в „Козлодуй“ е нелепа, защото само получаването на необходимите разрешения за инсталирането му ще отнеме няколко години, а след това би трябвало да правим инвестиции в площадка. Такава вече има в Белене, но тя пък няма да се използва. А дотогава реакторът ще бъде технически остарял“, коменитра още Калфин.

Той определя като нелепа и идеята за изграждане на газова централа. „Защо на тази пригодена за друго и скъпа площадка, с каква мощност, на каква цена, с каква себестойност на тока, с какви средства – всички тези въпроси няма защо да се задават, защото никой няма намерение да им отговаря“, посочва Калфин.

Той предупреждава също така, че след няколко години България ще се превърне в нетен вносител на електроенергия.

Природозащитници приветстваха решението на Министерския съвет, с което България се отказа от изграждането на АЕЦ „Белене“.

В съобщение на националната коалиция „БелеНЕ!“ до медиите пише, че еколозите с нетърпение очакват да се запознаят с текста на решението и да проследят процедурата по приключването на проекта за втора ядрена централа в България.

„Отказът от проекта  не означава да престане да се търси отговорност за откраднатите огромни обществени средства“, пише още в съобщението.

От коалицията отбелязват, че ядрената  енергетика няма място в новите условия на енергийно развитие, в които възобновяемите енергийни източници могат безопасно и на ниска цена да осигуряват нужната енергия.

„ Конвенционалните източници на енергия доказаха своите щети върху околната среда, човешкото здраве и икономиката, като предизвикаха огромни по мащаб катастрофи“, отбелязват еколозите.

Решението за бъдещето на площадката на АЕЦ „Белене” би следвало да бъде взето след обществена дискусия и конкурс за избор на най-добрия вариант, смятат от коалицията.

* Актуализирано към 19.00 ч.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
От тези хора , които управляват Бългяария в полза не на български , а начужди интереси , друго решение за Белене и за енергетиката ни не би могло да се очаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още