IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът от АЕЦ "Белене" разцепи опозицията*

Десните приветстваха отказа от строеж на централата, според левицата това е икономически необосновано решение

16:20 | 28.03.12 г. 1
Отказът от АЕЦ "Белене" разцепи опозицията*

Според Петър Димитров от Коалиция за България решението за АЕЦ "Белене" е икономически необосновано, технически трудно изпълнимо и с много важни политически и социални последствия. Бившият икономически министър Петър Димитров обаче посочи, че не бърза да слага точката на проекта, като има предвид характера на премиера.

„Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия“, каза бившият икономически министър.

Според Румен Овчаров (Коалиция за България) пък „приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България.„Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места“, коментира той пред БНР.

Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

„Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ“, коментира Овчаров.

А относно информацията, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров беше категоричен: „Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Като "голямо предателство на националния ни интерес" определи депутатът от "Атака" Павел Шопов решението на правителството да се спре строежа на АЕЦ Белене. Според Шопов решението на правителството е продиктувано от чужди интереси и е взето под чужд натиск и е една от най-големите грешки, правени от началото на демокрацията.

Шопов изрази опасенията си, че предложението на кабинета на мястото на АЕЦ "Белене" да се построи газова централа, ще поднови дебата за добива на шистов газ, върху чийто добив е наложен мораториум от средата на януари.

Според евродепутата и бивш външен министър Ивайло Калфин „с всичките си действия по АЕЦ „Белене“ досега Борисов показа единствено и само некадърност, страх да се отстоява позиция и в крайна сметка той ще е поредният, за когото ще има да плащаме години наред“.

Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
От тези хора , които управляват Бългяария в полза не на български , а начужди интереси , друго решение за Белене и за енергетиката ни не би могло да се очаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още