IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът от АЕЦ "Белене" разцепи опозицията*

Десните приветстваха отказа от строеж на централата, според левицата това е икономически необосновано решение

16:20 | 28.03.12 г. 1
Отказът от АЕЦ "Белене" разцепи опозицията*

Бурни реакции в парламента предизвика решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“.

Сините поздравиха Бойко Борисов за позицията, а червените остро възнегодуваха, като се усъмниха, че е имало експерти при взимането на решението.

Според Иван Костов решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” е изключително голямо, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз. Той препоръча решението на правителството да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене" да бъде потвърдено и от Народното събрание, за да "се затвори плътно тази врата и тя да не може да се отваря повече".

„Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента”, посочи Костов. 

Според Костов българското правителство е избрало отново европейския път.

„Аз съм горд с това, че ние бяхме единствените, които категорично от много години заявиха още от момента, в който Симеон Сакскобургготски преразгледа това решение през 2002 г. на 28 август. Оттогава ние сме против изграждането на АЕЦ „Белене”, защото имаме своите аргументи и се радваме, че накрая тези аргументи победиха, което показва, че истината наистина има къси крака, но винаги стига навреме. Ето сега, в случая й трябваха десет години”, добави Костов.

Той заяви, че не е възможна коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, макар че по-рано днес обяви, че е има вероятност за такъв ход, ако Борисов се откаже от „Белене“.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за Синята коалиция. „Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства“, допълни той.

Според него това, което трябва да направи в момента България, е да форсира изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния . „Така ще намалим цената на газа и ще бъдем в позиция за преговори“, подчерта Димитров.

По повод на обявеното от Горанов решение, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Димитров коментира: „Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне два пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, каза Димитров.

Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
От тези хора , които управляват Бългяария в полза не на български , а начужди интереси , друго решение за Белене и за енергетиката ни не би могло да се очаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още