IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатът Пламен Цеков е номиниран за управител на здравната каса

Народният представител от ГЕРБ ще заеме поста на подалата оставка Нели Нешева

18:21 | 27.03.12 г.
Депутатът Пламен Цеков е номиниран за управител на здравната каса

Пламен Цеков от парламентарната група на ГЕРБ е номиниран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

Цеков поема поста след подалата оставка заради скандала с бонусите Нели Нешева.

Междувременно в медиите се коментираха няколко имена за шеф на здравната каса, между които председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, настоящият изпълняващ длъжността управител на здравната каса Мариана Василева и дори бившият управител на здравната институция Димитър Петров.

След като миналата седмица премиерът назначи за здравен министър Десислава Атанасова, която е партиен кадър, сега номинацията на Пламен Цеков, който също е от редиците на партията, не е изненада.

Цеков е народен представител от Монтана. В периода 29 юли 2009 – 14 юли 2010 той бе и заместник-председател на здравната комисия в парламента. Той е отстранен от поста си, след като името му бе свързано с прокарването на скандалната поправка в Закона за контрол на прекурсорите и контрол на наркотичните вещества, публикувана  в Държавен вестник. 

В края на март 2010 година от секретариата на президентството поискаха обяснение от председателя на парламента Цецка Цачева за това как текст от Закона за наркотичните вещества е обнародван, без да е подписан от държавния глава.

Въпросната поправка облекчаваше режима за реклама с изображения, които приличат на наркотици. Тогава президентът попита дали промяната в текстовете е "от технически характер, или отразява определени бизнес интереси".

Впоследствие председателят на НС Цецка Цачева обясни, че обнародваните в Държавен вестник текстове без съответния подпис от президента са в нарушение на Закона за нормативните актове. Тя обаче припомни, че подобна практика е имало и в предишни години. По случая бе създадена и временна анкетна комисия.

В крайна сметка замесените в скандала депутати от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков бяха освободени от заеманите от тях ръководни постове в парламентарните комисии. 

"Постът директор на НЗОК е не толкова горещ, колкото отговорен“, бяха първите думи на Пламен Цеков. Той допълни, че действията на ръкововдството на касата трябва да бъдат както прозрачни, така и разбираеми.

"Аз виждам ролята на шефа на касата като диригент, който трябва да дирижира един оркестър. Ако успеем добре да сработим участниците в този оркестър, ще се получи една добра симфония. Ако не успеем, ме чака съдбата на предишните девет управители", допълни Цеков.

Повече от месец НЗОК е без директор, след като на 22 февруари 2012 г. парламентът прие оставката на д-р Нели Нешева заради скандалите с бонусите в касата. Скандалът избухна, след като сини депутати изнесоха данни как служителите на касата са си раздавали бонуси през миналата година в размер на 2 млн. лева.

След оставката на Нешева овакантеният пост беше зает временно от подуправителката на НЗОК Мариана Василева.
 

Още новини за България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още