IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 март

07:45 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 26 март

Бойко подхваща и ОЦК-Кърджали
в. Стандарт

Правителството има воля и лостове да разреши кризата в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, така както го направи в "Горубсо - Мадан", и това ще стане възможно най-скоро. Това съобщи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова след разговор с премиера Бойко Борисов при посещението му в Мадан.

Министър-председателят е възложил на министъра на икономиката Делян Добрев да посети Кърджали в началото на работната седмица. Преговорите за намиране на изход от кризата в металургичната фирма продължават. Според Таушанова премиерът е обнадежден, че и "Горубсо", и ОЦК имат добри перспективи за развитие.

Картофите удрят 5 лева преди Великден
в. Стандарт

Производители и търговци на картофи потриват ръце и очакват бързи пари от пресния зеленчук още преди Великден. До две седмици на пазара на дребно ще излязат пресните картофи, гледани в оранжерии, и има негласна договорка цената да тръгне от 5 лева за килограм, признаха прекупвачи от Пазарджишко. Те вече договаряли с по-едри и дребни стопани изкупуване на едро между 3 и 3,50 за килограм. Това означава, че потребителите ще се бъркат с по една милевка за кило още преди големия празник.

Тежката зима не попречи на обеднелите стопани да се юрнат към рекордно търсене на картофи още за семе, признаха производители. Те вече изкупили голяма част от предлаганите ранни сортове санте, марабел и агрия. Под найлони на подходяща температура стопаните се надпреварват като на състезание кой ще извади пръв готова продукция.

Дават пари за саниране и при висящи сметки
в. Монитор

Субсидията за обновяване на многофамилни жилищни сгради няма да зависи от това дали някои от съсобствениците в кооперацията нямат висящи сметки за към топлофикация или друг монополист, каза за „Монитор” строителният министър Лиляна Павлова.

„За МРРБ това не е критерий за избор на етажна собственост за проекта за саниране по Оперативната програма „Регионално развитие” (ОПРР), уточни тя. По думите й всяко сдружение на етажна собственост може да прецени дали да постави като условие за участие в проекта всички да имат изчистени комунални сметки.

Само 9% от бизнеса на зелен ток
в. Монитор

Само 9 на сто от бизнеса в България използват възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), показва проучване на Института за икономически изследвания на БАН. Фирмите, използващи зелена енергия, са основно в сферата на търговията и услугите, но употребата й е в много ограничен кръг – слънце, биомаса или биогорива. Според проучването 41% от компаниите, които използват алтернативна енергия, са автосервизи. В промишлеността този процент е близо 19 на сто, а за хотели и ресторанти - малко над 11%.

Най-широко прилаганите ВЕИ от домакинствата у нас са биомасата за отопление – 58,3%, следвана от слънце за подгряване на вода – 12,5 на сто, и отпадъци от селското и горското стопанство – 4,6%. Предприятията в България биха инвестирали средно 1,68% от годишния си оборот във ВЕИ през следващите 5 г.

Първанов ще коментира всеки ход на Борисов
в. Новинар

Георги Първанов се закани да не се оставя без коментар нито един ход на премиера Бойко Борисов. Досегашният държавен глава и претендент за лидер на БСП е на обиколка в страната за среща в активистите на левицата.

Пред симпатизанти на БСП в Ямбол Първанов обясни, че ще има остра и тежка политическа полемика с премиера по всички дефекти на управлението на ГЕРБ. Поводът за коментара му бе питане дали би надделял в битката с Борисов, ако оглави БСП.

Кунева: Не бързам с партията
в. Новинар
Меглена Кунева не бърза да превърне сдружението си в партия. Това призна самата тя пред бТВ в рубриката „Опасно близо с Дияна Найденова”.

Бившият еврокомисар изтъкна, че не иска следващият й проект да бъде „Партията на Кунева”. Тя призна, че не иска хората да се включват в партия, която да има „тази шапка”. Причината – не иска това да бъде лидерски проект.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още