IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се дават концесии на длъжници към държавата

България ще поиска поредно удължаване на преговорите за АЕЦ "Белене" и ще го използва за "разплитане на казуса с централата", съобщи икономическият министър

11:24 | 24.03.12 г. 3
<p>
	<em>Делян Добрев. Снимка: БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: БТА

Той обясни, че блокът е със сходна геоложка структура на друг блок в Румъния, където Ексон откриха около 40 млрд. куб. газ.

Делян Добрев обаче определи като безсмислени претенциите на Румъния заради членството ни в Европейския съюз и не ги свърза с опит да бъдат осуетени проучванията в блока. “Това е огромен блок, в който тия 17 км са една линийка. Не знам какъв им е проблемът и мотивът, това беше официално опровергано от румънския посланик, предлагам да поканите външния министър да коментира тези геостратегически интереси”, коментира Добрев.

АЕЦ “Белене”

България ще поиска ново удължаване на преговорите за втората атомна централа с продължителност 3-4 месеца, съобщи още Добрев. Той допълни, че в рамките на тези месеци ще трябва “да се разплете казусът с централата”.

Икономическият министър каза, че в следващите една-две седмици трябва да сме готови с ясен план за действие, защото от удължаването на преговорите България е губещ.

Делян Добрев отказа да коментира дали има друг чужд инвеститор, който да стори АЕЦ “Белене”. “Няма интерес от инвеститор, за който да твърдим, че ще осигури финансиране или ще бъде стратегически инвеститор. Нека тази тема я коментираме след създаването на плана за разплитането на казуса и след като се започнат обществените обсъждания”, каза Добрев.

Той посочи, че по-важна за българската енергетика е темата за енергоемкостта на икономиката, тъй като България е на последно място в Евросъюза по енергийна ефективност.

“Много хора считат, че енергийната ефективност е само за жилищата, но тя е и при производството, и при преноса на енергия, не само при потреблението. Това са инвестиции, които носят най-висока възвръщаемост – в някои случаи 20-30% доходност на година. Сравнете ги сега с 59-те км от Южен поток, които ще носят 8% доходност”, каза Делян Добрев.

Данъците

Икономическият министър не подкрепя намалението на ДДС, тъй като приходите в хазната идват основно от потребителския данък. По думите му, ако се намали ДДС дори само за определени стоки, се застрашава финансовата стабилност на страната.

Добрев обаче каза, че няма да премахне преференциалната ставка за туризма. “Туризмът е важен сектор, дава 10% от БВП и привилегированото данъчно третиране с 9% ДДС е съществуващо положение”, каза икономическият министър.

Добрев подкрепя обаче въвеждането на данък върху финансовите транзакции. “Философията на предложението е, че финансовите институции до голяма степен са отговорни за кризата и при това положение трябва да се обложат с допълнителни данъци, за да се подпомогне възстановяването на икономиките. Смятам тази обща философия за правилна”, посочи той.

За разширяването на обхвата на инвестициите, правени със средствата от Сребърния фонд Добрев коментира, че трябва да се намери правилната комбинация между риск и доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Вече едва ли има нещо , което се говори от Б.Б. или неговите мивнистри -клакьори , на което човек даже и да иска бе могъл да повярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Добрев подкрепя обаче въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Философията на предложението е, че финансовите институции до голяма степен са отговорни за кризата и при това положение трябва да се обложат с допълнителни данъци, за да се подпомогне възстановяването на икономиките. Смятам тази обща философия за правилна, посочи той.кого се мъчиш да заблудиш бе, банките ще прехвърлят този данък на клиентите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tati
преди 12 години
Във Шумен цената за 1кг. метан е 1.74лв. Е как става така в София метана да е по евтин със 0.32лв Като газа минава от румъния покрай нас за софия и пътя е по-дълъг . И ако го увеличат със 12.7% сигурно ще го праснат на цена 1.96лв. това си е 70% увеличение !!!! Гадове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още