IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 март

08:43 | 24.03.12 г. 2
Преглед на печата за 24 март

В капана на прибързаното уволнение

в. Капитал

Ако по върховете на ГЕРБ се чудят кой е виновен за негативите, които събират около уволнението на Трайчо Трайков, трябва да се погледнат в огледалото. В прибързаното отстраняване на икономическия министър бяха направени няколко грешки, които донесоха само пасиви за управляващите.

Уволнението на министър в 9 вечерта без никакво предизвестие е оправдано, ако обаче около него е натрупано много голямо напрежение. Негативното отразяване на форума в Катар е, меко казано, слаб повод за светкавична смяна.

Няма никакво съмнение, че премиерът може сам да избира с кого да работи, но начинът, по който беше отстранен Трайков, задължително предполагаше конфликт. Липсата на нормален разговор и възлагането на посредник да свърши мръсната работа доведоха съвсем логично до реакцията на вече бившия министър. Когато нормален човек с усещане за лично достойнство е публично обвинен в толкова сериозни недостатъци, разбира се, че той ще търси начин да се защити.

НЗОК е намалила парите на джипита в отдалечени райони

в. Сега

Здравната каса е намалила сериозно средствата, с които стимулира личните лекари, работещи в т.нар. неблагоприятни практики - отдалечени и планински райони, сигнализираха от националното сдружение на общопрактикуващите лекари. В областите Търговище, Кюстендил, Силистра, Благоевград и др. средствата за неблагоприятните практики масово са намалени с почти 40%, твърдят от сдружението. При тези условия може да се стигне и до закриване на практики, предупреждават оттам.

Джипитата освен това обясняват, че някои практики, определяни преди като неблагоприятни, вече не са такива и не получават допълнителни средства.

Справка в рамковия договор, по който касата плаща, сочи, че през м.г. НЗОК е давала между 1250 лв. и 250 лв. за неблагоприятна практика. Тази година максималната сума вече е около 700 лв.

Агроминистърът преоткри свободния пазар

в. Сега

След като седмици наред се заканваше да намали цените на яйцата с натиск ту върху производители, ту върху търговци, земеделският министър Мирослав Найденов най-после си спомни какви са правилата на свободния пазар.

"В момента цената на яйцата в България е такава, каквато е в цяла Европа. Виждам, че при вас има носталгия към далечното минало, когато цената се определяше от Политбюро. В момента цената на яйцата има пазарна функция", обясни министърът в отговор на питане на депутата от "Коалиция за България" Пенко Атанасов.

Атанасов обвини министъра, че той е причината за скока на цените и му подари две кори с яйца - от най-евтините и от най-скъпите, които социалистите намерили в търговските вериги. В едната кора яйцата са по 33 ст., а в другата по 48 ст. Неочакваният подарък бил провокиран от изявлението на министъра, че яйцата са под 30 ст. Найденов обаче твърди, че по магазините имало и яйца по 29 ст.

Дават два милиона за застраховки

в. Стандарт

Държавата отпуска два милиона лева за застраховки на пчели, кошери и селскостопанска продукция, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Кандидатите могат да започнат да подават документи от 2 април. Близо 20 000 лв. ще бъдат платени за родословието на българско овчарско и на каракачанското куче. За родословието на всички останали животни са отредени 2,5 млн. лв. 730 000 лв. ще се разпределят за напълно унищожени от бедствия ниви.

Правим търг за майстор вкъщи

в. Стандарт

Май скоро за работа в дома вече може да се избира на принципа на обществените поръчки - казваш от какво имаш нужда, а фирмите се състезават с оферти. Това става възможно с нов сайт, който се представя по време на изложението СТРОЙКО 2000 до 25 март в НДК. По този начин може да се намери майстор за всякакви ремонти, подмяна на тръби и дори лекар за домашния любимец или казан за варене на ракия.

След като безплатно се регистрирате на сайта, записвате каква е поръчката и обявявате с колко пари сте склонен да се разделите, за да ви свършат работата. Записвате и срок, в който фирмите могат да ви дават своите предложения, като те са видими единствено за този, който е пуснал поръчката. Имате право да изберете която искате от фирмите или да се откажете от офертата си, ако не ви харесват условията, които получавате насреща.

Хранителните добавки докарвали печалба като от лекарства

в. Новинар

Бизнесът с „хранителни добавки” докарва същите печалби като този с лекарства. „Когато започнахме акцията срещу тези „хранителни добавки”, които заблуждават нашите родители, нашите деца, ме предупредиха, че средствата, които се въртят в този бизнес са равни на бизнеса с лекарствата”, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов от парламентарната трибуна. 

Отговорът на министъра е на въпрос на червения депутат Михаил Миков, който твърди, че се спират стоки за половин милион лева и законът се прилага с двоен аршин.

Интелигентна система ще управлява столичния боклук

в. Новинар

Около 1 милион лева ще даде Столичната община за изграждането на „умна” система за управление на отпадъците. От регистъра на обществените поръчки става ясно, че крайният срок за подаване на офертите е до 16:00 часа на 19 април. Самата поръчка обаче не е обявена на сайта на кметството.

Информационната система за боклука трябва да събира, съхранява и обработва първоначалните данни за отпадъците – от процеса на образуването им до обезвреждането им. Тя ще следи и за събирането, сепарирането, съхраняването, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на строителните отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
bondinio
преди 12 години
освен това няма да е зле в рубриката 'преглед на печата' да има и линк към всяка цитирана статия - да намерих си я сам в гугъл но отнема време - и да в самата статия също няма линк към въпросния сайт. написах го и там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
bondinio
преди 12 години
не мога да повярвам че някой хора за толкова години не разбраха какво е интернет - визирам статията от стандарт за домашните майсториинтернет е съвкупност от сайтове(сървъри), които предоствят информация(най-често в хтмл формат), тази информация съдържа линкове към друга информация, намираща се на същите или други сървъриабсолютно безмислено е да пишеш статия за сайт, без линк към сайта - и да споменаване от рода на 'сайта на агенцията по вписванията' не върши работа, хората не го знаят наизусти да - срам за Вас *** че цитирате такива безмислици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още