IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Абсурдни са териториални претенции в 21-ви век

В диалог с лидера на „Атака“ Волен Сидеров премиерът обясни, че само на секретно заседание би съобщил защо не е изградена междусистемната газова връзка с Турция

13:10 | 23.03.12 г.
<p>
	Премиерът Бойко Борисов отговори и на други въпроси, отправени при днешния парламентарен контрол &nbsp;Снимка: БТА</p>

Премиерът Бойко Борисов отговори и на други въпроси, отправени при днешния парламентарен контрол  Снимка: БТА

Абсурдно е в 21 век да се говори за териториални претенции на държави членки в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатското питане на лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров за позицията на България по повод „арогантните и нахални“ претенции на Румъния към пограничната ни зона в Черно море.

По този повод лидерът на националистичната партия предложи Народното събрание да излезе със специална декларация.

Вчера държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску заяви, че ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Според Волен Сидеров заради тази намеса във вътрешните ни работи държавните институции трябвало да излята със светкавична позиция.

В предложената от „Атака“ декларация се посочва, че българските депутати решително и категорично се противопоставят на претенциите на Румъния за корекции на границите на континенталния шелф, като и на претенциите за румънско малцинство в България.

Според Сидеров Румъния не била приключила с темата, тъй като в спорната територия имало находище на газ.

В отговор Борисов заяви, че ГЕРБ би подкрепила такава декларация.

„Аз се надявам, че след като заведете своята декларация, българският парламент и политическа партия ГЕРБ биха я подкрепили, защото действително в 21 век  е абсурдно да се говори за териториални претенции на държави членки от Европейския съюз”, обясни Борисов.

„Атака“ ще организира в неделя пред румънското посолство протест във връзка с претенциите на Румъния, обяви още лидерът на националистите.

Веднага след това Сидеров подхвана нова тема, свързана със съвместното правителствено заседание на България и Турция, проведено в Анкара на 19-20 март. Той обясни, че те не приемат такъв тип заседания, особено с Турция, която не крие своите имперски амбиции към България.

Според Борисов обаче, подобен тип съвместни заседания дават възможност на едно място, без да се харчат много пари, могат да се разгледат и да се потърсят проблемите.

„Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала“, поясни още премиеърт. Той добави, че турският му колега е поел ангажимент  споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца.

Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди, при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога поради други фактори”, каза Борисов. Той допълни, че Турция си има свой газ и наистина ще има диверсификация от Русия.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още