IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ: Проверката на КФН не накърнява независимостта й

Тя трябва да установи законосъобразност на процедури за обществени поръчки, както и на разходи за допълнително материално стимулиране, посочват от агенцията

12:44 | 23.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
АДФИ: Проверката на КФН не накърнява независимостта й

По повод разпространената информация за финансовата инспекция в Комисията за финансов надзор (КФН), пресцентърът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) заявява, че проверка на бюджета на КФН не накърнява независимостта й.

В официалното становище на АДФИ се упоменава цялата хронология на събитията. Става ясно, че на 19 март 2012 г. със заповед на директора  на АДФИ е възложена финансова инспекция на КФН въз основа на постъпили сигнали, съдържащи данни за нарушения в областта на бюджетната, финансово-стопанската и отчетна дейност на Комисията.

От агенцията заявиха по-рано за медиите, че проверката е по искане на финансовото министерство, до което са постъпили сигнали за дейността на комисията.

На 20 март 2012 г. заповедта е връчена на главния секретар на Комисията, след което на финансовия инспектор е отказан достъп за извършване на финансова инспекция. От страна на КФН беше изразено становище, че не е налице правно основание за извършване на финансова инспекция от органите на АДФИ.

Комисията за финансов надзор е обект на финансова инспекция от органите на АДФИ като държавен орган, прилагащ бюджет, по смисъла на Закона за устройство на държавния бюджет. В този смисъл издадената заповед за възлагане на финансова инспекция е законосъобразна относно обекта на контрол, заявяват от проверяващия орган*.

Вчера КФН разпространи официалното си становище, в което председателят Стоян Мавродиев заяви:

"Считам цитираната по-горе заповед за незаконосъобразна, поради противоречието й с редица норми както от националното ни законодателство, така и от нормите на правото на Европейския съюз. Заповедта представлява нарушение на заложения в Конституцията на Република България принцип за разделение на властите. Заповедта погазва грубо както независимостта на КФН, заложена изрично в Закона за комисията за финансов надзор, така и независимия регулаторен статут на КФН съгласно нормативните актове на правото на Европейския съюз. Една от целите на цитираната заповед е изземване на функции от компетентните органи, контролиращи дейността на КФН, а именно Народното събрание и Сметната палата. Не на последно място, обхватът на целената инспекция е бил вече предмет на няколко независими проверки и одити, извършени от страна на Сметната палата в последните месеци.

Проверката в КФН съвпада с изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев, че през последните два месеца на членове на комисията били раздадени 68 000 лева бонуси.

Според Станишев в КФН значително е увеличен щатът, въпреки заповедта на министър Симеон Дянков за съкращения в администрацията.

Председателят на комисията Стоян Мавродиев е назначил седем съветници с месечни възнаграждения от 2 – 3 хиляди лв. и на всяко тримесечие получавали от 5 до 10 хиляди лева допълнително материално стимулиране, твърди Станишев.

След появилите се скандали с получени бонуси в края на февруари премиерът Бойко Борисов заповяда те да бъдат върнати.
 

* АДФИ припомня, че КФН е специализиран  държавен орган, юридическо лице на бюджетна издръжка със самостоятелен бюджет - част от Републиканския бюджет, който се съставя, изпълнява и отчита по реда на Закона за устройството на Държавния бюджет. Тези основни параметри на статута на КФН я определят като бюджетна организация по смисъла на Закона за държавната финансова инспекция. В обхвата на държавната финансова инспекция са включени всички бюджетни организации, независимо от това дали са органи на изпълнителната, законодателната или съдебната власт. Това включва и бюджетните организации, които са специализирани държавни органи, независими от изпълнителната власт при осъществяване на специфичната им дейност. В изпълнение на своите законови правомощия органите на АДФИ са извършвали финансови инспекции в различни органи на държавната власт, независимо от това дали те принадлежат към изпълнителната, законодателната или съдебната.

Финансова инспекция по никакъв начин не накърнява независимостта на КФН от страна на изпълнителната власт, чийто орган е АДФИ. Опасенията, свързани с това, са изцяло неоснователни. Възложената финансовата инспекция е за проверка за законосъобразност на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, както и на разходването на бюджетни средства за допълнително материално стимулиране, награди и възнаграждения. Поставените задачи са в пълно съответствие с основната задача на АДФИ - извършване на последващи финансови инспекции за спазването на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, както и дейността по възлагане и изпълнение на обществени поръчки на лицата, изрично посочени в чл.4 от ЗДФИ. Проверките не засягат специфичната дейност на проверяваните организации и лица, в частност на Комисията, за която същата се отчита само пред Народното събрание.

Правомощията на органите на АДФИ да извършват последващи финансови инспекции не противоречат на разпоредбите на Закона за Комисията за финансов надзор, предвиждащи отчетът за изпълнението на бюджета и годишният финансов отчет на Комисията да бъдат проверявани от Сметната палата, посочват от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
ненакърнява разбира се, но нали ще излязат далаверите на Мавродиев и офшорките и чудата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
nikolait
преди 12 години
да бе, само преди два дена Дянков "заплаши" ГОРУБСО с пълна данъчна ревизия.....(макар че това на никой в медиите не му направи впечатление). Същото се случва и с Мавродиев. Просто Дянков е страшно вреден за тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Натрий
преди 12 години
И кой е прав сега? Както и в много други случаи законите си противоречат. Обективно погледнато, щом АДФИ е орган на изпълнителната власт, то проверка на някоя от другите власти може да се ползва за репресия стрямо последната. Друг е въпросът, че реална независимост на другите власти просто няма. Примери много.На всички ни стана ясно, че шефът на Комисията го отнася заради изказването си за Сребърния фонд. Е, не е ли тази проверка "набиване на канчето" от страна на изпълнителната власт? Всеки знае, че като ти влезе ревизия винаги има какво нередно да открие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Личното ми мнение е, че един здрав ритник там по никакъв начин няма им накърни независимостта. Всякаква промяна може да бъде само към по-добро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още