IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 март

07:46 | 23.03.12 г.
Преглед на печата за 23 март

Милиардна сделка с български привкус

в. „КапиталDaily”

Американският производител на лекарства Watson Pharmaceuticals води преговори за придобиването на исландската Actavis за около 7 млрд. долара, съобщават световните агенции. Преговорите имат и българска връзка, защото Actavis е фармацевтичната компания с най-големи продажби в страната с оборот от 157 млн. лв.

Евентуална сделка между двете компании би могла да доведе до значителни ползи от синергии, включително и чрез затваряне на част от производствените мощности в САЩ, посочва Reuters. Според трима запознати източници, цитирани от агенцията, Watson ще плати между 6.6-7.3 млрд. долара (5-5.5 млрд. евро) за четвъртия по големина играч на световния генеричен пазар Actavis.

Цитиран от Financial Times източник посочва, че Watson води преговори с Actavis през последните четири месеца, като евентуална сделка, която вероятно ще е изцяло в брой, би могла да бъде финализирана в рамките на следващите три до пет месеца. Говорители на Watson, Actavis и Deutsche Bank, която е основният кредитор на исландската компания, отказаха коментар, посочва Reuters. От "Актавис България" също обявиха, че не коментират пазарни слухове.

Исландската компания влезе на българския пазар през 1999 г., когато придоби "Балканфарма". В момента Actavis притежава два завода в страната – в Дупница и в Троян (след като продаде разградското си производство). Инвестицията в България всъщност беше първата стъпка от агресивната експанзия на Actavis в началото на века.

Седмица на правителствения HR: Смененият заради несправяне Трайков с нова оферта от кабинета

в. Капитал Daily

Изненадано вероятно от обществената подкрепа, която бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков получи след огласяването на обстоятелствата около уволнението му, правителството е решило да му предложи да продължи да работи за него. За това съобщи вицепремиерът Симеон Дянков в четвъртък сутринта по БНТ.

Мотивът Трайков да получи нова покана от кабинета е, че той е подготвен по много от темите на енергетиката и икономиката на страната и може да бъде полезен в някои проекти, разясни Дянков, който е натоварен с тази специална задача. Той не даде повече информация с коя сфера и кои проекти е свързано предложението. Източници от правителството предположиха, че позицията ще е съветник на Бойко Борисов.

Най-вероятно причината за офертата към бившия вече министър да продължи да работи за правителството е позицията му по ключови енергийни проекти и най-вече изграждането на АЕЦ "Белене". Трайков обеща да коментира решението, когато бъде взето, и разкри аспектите, които правят проекта неизгоден.

София сменя всички билбордове до лятото

в. „Сега”

Столичната община най-накрая ще узакони външната реклама след два провалени конкурса за отдаване под наем на площите и няколко съдебни дела. До няколко дни ще има победител в конкурса за билбордовете, съобщи председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Това е третият опит за провеждане на конкурсите. Те бяха обявени преди около 2 години, но бяха обжалвани от рекламните агенции, а покрай изборите общината избягваше да взема кардинални решения. Герджиков обясни, че всички 7 дела за последната процедура, заведени от рекламни фирми, са спечелени от общината. Така до дни трябва да са ясни победителите за билбордовете.

В последния вариант на конкурсите условията бяха променени в полза на бизнеса, като началната цена за рекламните площи бе намалена. Най-атрактивните билбордове - тези от 12 кв.м, вече се предлагат на цена между 22.7 хил. лв. до 27.3 хил. лв., докато в първия вариант бяха между 24.4 и 29.3 хил. лв.

Комисия в парламента ще разследва аферата "Хохегер"

в. „Сега”

С гласовете на ГЕРБ и неколцина независими парламентът одобри създаването на временна анкетна комисия, която да разследва договора на правителството "Станишев" с австрийския лобист Петер Хохегер на стойност 1.5 млн. евро. Контрактът е за подобряване образа на България преди приемането ни в ЕС.

Хохегер се разследва в страната си за корупция. Парадоксът е, че през 2008 г. той е избран от правителството на тройната коалиция да "чисти имиджа" на България пред ЕС тъкмо заради корупцията и престъпността. В скандала бе замесено и името на Моника Йосифова, майка на детето на Станишев, след като самият Хохегер призна, че е върнал 380 хил. евро от предоставената му сума на нейната пиар агенция "Актив груп".

Мозъчен тръст вдига износа на оръжие

в. „Стандарт”

Държавата и оръжейният бизнес се обединиха, за да върнат старата слава на военните ни заводи. Целта е да се увеличи износът на българско оръжие и боеприпаси. За това ще се грижи Индустриален форум, в който ще влизат представители на всички български оръжейни компании, министерствата на отбраната и на икономиката.

Форумът ще играе ролята на мозъчен тръст, който да помогне на компаниите в борбата им за чужди пазари. "Това ще бъде съвещателен орган, който ще бъде представен официално на международната отбранителна изложба "Хемус" в края на май", каза пред "Стандарт" зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.

Развитието на Военнопромишления комплекс (ВПК) беше обсъдено късно в сряда в резиденция "Лозенец" на среща, организирана от отбранителния комплекс. Освен Радев на нея са присъствали военният министър Аню Ангелов и икономическият Делян Добрев. Срещата се пазеше в тайна до последно и не беше открита за медиите

Пшеницата удари рекорд

в. „Стандарт”

Цената на пшеницата последва дизела и бензина. Само през последната седмица заради нарасналото търсене житото скочи до 400 лв. за тон, обявиха едри зърнопроизводители от Пазарджишко.

Повечето от тях нямат запаси и съжаляват, че са продали зърното миналото лятото на цени от 320 лв. за тон. Мечтата на всеки фермер е да може да задържи миналогодишната си реколта до това време, защото купувачите са много, но пшеницата е продадена, казаха фермерите.

Повечето стопани обаче не могат да си позволят да се възползват от рекордните цени напролет, тъй като продават бързо реколтата си, за да имат средства за сеитба, торене и обработка. Цените на житните култури традиционно се качват през пролетта, когато запасите са поизчерпани, коментират експерти. Според тях ако търсенето намалее и с наближаването на новата реколта житото отново ще поевтинее.

Атракционите по малките плажове само в морето

в. „Новинар”

Морските атракциони по малките плажове ще са разрешени, само ако се намират в морето. Така се дава възможност на наемателите и концесионерите им да развиват дейност без да заемат от плажната ивица и да пречат на плажуващите. Това заяви във Варна шефът на Изпълнителната агенция „Морска администрация” кап. Сергей Църнаклийски.

Той обясни, че концесионерите ще могат за своя сметка и със собствени средства да изградят временни бази на понтони в морето, където да се разположат джетове и други увеселителни съоръжения за забавления на туристите. Само през миналата година са регистрирани над 1500 джета, а разрешителните за туристическите корабчета, които ще работя през новия сезон, се издават по установения начин.

Църнаклийски отбеляза, че през тази година агенцията работи по два европейски проекта на стойност 250 000 евро всеки. Експертът уточни, че те са свързани с т.нар. интермодални превози и целят пренасочване на товарите по море, вътрешни пътища и речен транспорт, за да се разтоварят европейските магистрали от товарните автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още