IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вземат се мерки за стабилизиране на пазара на мляко

Бизнесът настовява агроминистерството да разработи национална експортна стратегия

18:01 | 22.03.12 г.
Вземат се мерки за стабилизиране на пазара на мляко

Министерство на земеделието и храните ще предприеме мерки за стабилизиране на пазара на суровото мляко, чиито изкупни цени започват необосновано да поевтиняват, съобщиха от ведомството.

В скоро време браншовите организации ще обсъдят съвместно с администрацията законови промени, които да адаптират европейския регламент за въвежане на договорни отношения в сектора на млечните продукти, насочен към защита на производителите на суровината.

Тъй като приемането на подобен закон трябва да се вземе доброволно от съответната държава-членка, от агроминистерството настояват да ускорят работата по него, за да се гарантира защитата в животновъдството, което поради липсата на субсидии пострада най-сериозно през последните години.

С новия регламент мандрите ще бъдат задължени да поставят върху етикета на сиренето и кашкавала етикета „млечен продукт” само за изцяло млечни стоки, които не съдържат растителни добавки.

Сред другите мерки за защита на сектора са и планираните проверки на млекопреработвателните предприятия, които агенцията по храните ще предприеме, за да се ограничат продажбите на сирена на растителна основа.

Проблемите с взаимоотношенията между производителите на хранителна продукция и търговците е бил сред обсъжданите теми при днешната среща на земеделския министър Мирослав Найденов с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Бизнесът е предложил идеята за създаваене на национална експортна стратегия на България. От организацията са предложили да активизират диалога си с адмиинстрацията чрез редовни срещи по актуални въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още