IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорната морска зона между България и Румъния се оказва на пътя на „Южен поток“

Ако спорът се реши в полза на Румъния, това ще облагодетелства страната за участието й в газопровода "Набуко", пишат румънски медии

12:56 | 22.03.12 г. 1
Спорната морска зона между България и Румъния се оказва на пътя на „Южен поток“

Румънските вестници "Ромъния либера" и "Адевърул" цитират мнението на дипломатически източници, според които спорният морски участък между Румъния и България се намира на пътя на "Южен поток", пише БТА. 

Във вторник вечерта пред местен телевизионен канал румънският външен министър Кристиан Дяконеску съобщи, че има "спорна зона" по границата между Румъния и България в Черно море, преговорите по които трябва да бъдат ускорени. По този повод министерствата на външните работи на двете страни излязоха с изявления за хода на тези преговори, които според дипломати вървят без проблеми.

Румънски дипломатически източници, цитирани от агенция Медиафакс, посочват, че при решаване на спора в полза на Румъния относно 17-километровия участък в черноморския шелф, това ще осигури предимство на Букурещ по отношение на проекта "Набуко".

Румънски издания отбелязват още, че морските граници не са единственият въпрос за преговори с България и поясняват, че Букурещ има претенции за предоговаряне на границата и по река Дунав.

Вестник "Евениментул зилей" цитира мнението на бившия министър на външните работи на Румъния Теодор Баконски, който беше отстранен от поста през януари и на негово място бе назначен настоящият първи дипломат на Румъния Кристиан Дяконеску. Баконски казва, че не разбира защо Дяконеску вади наяве спора с България, въпросът не е "голяма работа" и се отнася само до "малка площ".

"Ромъния либера" съобщава още, че България преговаря с петролния гигант Exxon Mobil за отдаването на концесия на спорната площ с Румъния за търсене на евентуални находища на въглеводороди.

Спорът между Румъния и България за участъка в Черно море, обявен от румънския външен министър Кристиан Дяконеску, се отнася до зона от около 300 кв. км, пише "Ромъния либера", като се позовава на румънския информационен сайт Хотнюз.

Според дипломатически източници, говорили пред Хотнюз, Румъния ще отнесе спора към съда в Хага, ако не се постигне споразумение на следващия кръг преговори.

"Ромъния либера" публикува днес и коментарен материал по темата под заглавие "Русия и залозите на Румъния в спора с България". Румъния не иска да пропусне влизането в "Южен поток" и изглежда сега е дошъл моментът за влизане във финалната комбинация, посочва изданието. Според публикацията ако българите не искат да преговарят за определяне на границата с Румъния, тогава целият проект "Южен поток" ще бъде блокиран, защото Букурещ ще отнесе проблема към Международния съд в Хага.

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Нищо конкретно. За какво спорят? Къде се простират границите на "спорната" зона? От къде накъде преразглеждане и на границите по Дунав? Тези какво си въобразяват? Според мен, ако Румъния е подписвала членство в ЕС, нещата трябва да са ясни: Миналото-минало. Ако ли не, да излизат от Съюза, и без това, постоянно ни мешат с тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още