IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 март

07:35 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 21 март

София дава безплатно 500 дка за 25 години

в. Капитал Daily

Част от втория по големина парк в София – Западният, ще бъде отдадена на концесия за срок от 25 години, като общината се отказва от концесионно възнаграждение. Предложението на кмета Йорданка Фандъкова, беше одобрено във вторник от финансовата комисия в общинският съвет. За територията от 49 дка има изготвен подробен устройствен план (ПУП), който предвижда да бъдат изградени атракциони, спортни съоръжения и да се обособи буферен паркинг.

Минималното изискване към кандидатите ще е да вложат 2.5 млн. в изграждане на атракционен комплекс, минимум 2.7 млн. лв. за възстановяването на парковите площи и не по-малко от от 252 хил. лв. за спортни съоръжения. Сред задълженията на получателя на терена е и почистването на алпинеума в парка, възстановяването на изкуственото езеро, на алейното осветление и на каменната арка на официалния вход. Негов ангажимент през първите три години е и изграждането на велосипедна алея и на алеи за разходка на кучета. В същия срок трябва да се разкрият и включените в плана временни и постоянни обекти - кафенета, сладкарница и ресторант.

"Баумакс" открива още два строителни хипермаркета в България

в. Капитал Daily

Австрийската компания "Баумакс" (bauMax) открива още два магазина в България днес. Новите строителни хипермаркети от типа "направи си сам" са във Варна и Русе. Инвестицията във всеки един от магазините възлиза на около 10 млн. евро, съобщиха от компанията. С двата нови обекта общият брой на магазините на "Баумакс" в България става седем, като общата им площ е над 78 хил. квадратни метра. Компанията планира да отвори още нови обекти у нас през следващата година. На този пазар тя се конкурира с германската "Практикер", френската "Мосю Бриколаж" и българската "Практис".

GE продаде дела си в "София еърпорт център"

в. Капитал Daily

Американската компания GE Real Estate, която е част от групата на General Electric, e продала дела си в комплекса от офисни и логистични сгради "София еърпорт център" на партньора си в проекта – Tishman International Companies, става ясно от съвместно съобщение на двете дружества. Бизнес паркът, чието строителство започна поетапно от 2007 г. насам край столичното летище, се развиваше в партньорство 50 на 50 на двете американски фирми. Сега едноличен собственик остава Tishman, съобщиха от компанията. Това е първата голяма инвестиционна продажба от началото на тази година. Другият интересен ъгъл е, че GE поетапно се оттегля от недвижимите си инвестиции в България, а и по света.

Държавата ще сваля и надценките в хипермаркетите със закон

в. Сега

Дългогодишният спор между търговските вериги и техните доставчици може да доведе до нов уродлив опит на държавата да се меси в пазарните отношения. "Скоро в България ще има законови регулации, които ще ограничават надценката, която големите търговски вериги слагат върху продаваните стоки", обяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев по телевизия "България он ер".

Според шефа на ДКСБТ таванът на надценките може да е 20-25%. Стойчев твърди, че подобна практика няма да е прецедент, защото се прилага в голяма част от европейските държави. "Големите вериги за търговия на дребно получават все по-голяма пазарна мощ. В момента те държат над 50% от пазара на дребно и това им дава възможност да притискат българските производители за по-ниски цени", коментира Стойчев.

Панаирът привлича инвеститори от Катар

в. Стандарт

Пловдивският панаир ще стане посредник за привличане на инвеститори от Катар у нас. Активизиране на бизнеса между България и Катар е темата на среща между главния директор на изложбения център Иван Соколов и посланика на Доха в София Мохамед Али Саид ал-Нуейми на 21 март.  Тя е първата стъпка от плана за привличане на катарски инвестиции у нас.

Инициативата бе  обсъдена  между Иван Соколов и кмета на Пловдив Иван Тотев, който участва във визитата на българската държавна делегация в Доха на 19 март. Ангажимент за развитие на двустранните икономически отношения са поели и Общината и Международен панаир Пловдив. Като начало смятаме да поканим Катар да участва в Международния технически панаир тази есен, а по-късно да се търсят възможности за реализиране на срещи и в двете страни, съобщи Иван Соколов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още