IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 март

09:00 | 17.03.12 г.
Преглед на печата за 17 март

Митниците ще проверяват куриерските фирми за участие в черния пазар на цигари

в. Дневник

Митниците започват проверки на куриерските фирми, които пренебрегват режима за пренасяне на акцизни стоки и така стават участници в черния пазар на цигари, съобщиха от институцията.

Схемата за разпространение тръгва от обяви в сайтове за продажба на тютюн за пушене, който според данни на русенската митница вече измествал нелегалните пакетирани цигари. Потребителите правят поръчка по телефон. Куриерските фирми пренасят стоката, като често вписват в документите, че пратката съдържа билки.

Малките количества в пратките - до 10 кг - се компенсират с честотата им. Получателите произвеждат манифактурно цигарите с машинки за ръчно свиване, които продават на бройка. Тютюнът пък се разфасова в пакетчета.

Само през последните три дни в Русе са задържани 24 килограма тютюн за пушене, достатъчни за 25 хил. цигари. Неплатеният акциз е 3 648 лв.

 

20 млн. лв. ще струва почистването на София преди Великден

в. Новинар

20 млн. лева ще струва основното почистване на София за Великденските празници. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща чисти и измити улици за празника.

Почистващите фирми трябва да изметат пясъка по столичните улици, останал от снегопочистването. От 1 април пък трябва да започне миенето на улиците по график.

Бюджетът за миене и чистене на столичните улици тази година е 22,3 млн. лв. и дори е по-голям от миналогодишния с 2 млн. лв.

План сметката на общината предвижда три пъти по-чисти да бъдат улиците в София тази пролет спрямо миналата година. Това реши Столичният общински съвет при одобряването й в края на 2011 г. Според план сметката основните улици в кварталите трябва да се метат 15 дни в месеца. За сравнение през миналата година кметството даваше пари само за пет дни метене.

На извънредната сесия на градския парламент съветниците решиха миенето на основните улици и вътрешните булеварди да се увеличи двойно. През 2011 г. улиците с масов градски транспорт са били мити средно между 3 и 4 пъти, а вътрешно кварталните – само веднъж.

 

Делян Добрев започва "пролетно почистване"

в. Стандарт

Висши чиновници в енергетиката вече треперят заради предстоящи мащабни рокади в мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма. Промените ще бъдат направени веднага след като бъдещият министър Делян Добрев се закълне в парламента в сряда, научи "Стандарт" от изпълкома на ГЕРБ.

Наследникът на Трайчо Трайков е получил картбланш от премиера Бойко Борисов да сменя зам.-министри и шефове на енергийните дружества, които са под шапката на ведомството. Става дума за всички компании, част от Българския енергиен холдинг.

Борисов обяснил пред Добрев, че не е поемал пред никого никакви ангажименти и е напълно свободен да работи спокойно и така, че да се опази доброто име на властта, разказаха присъствали на разговора.

В първото си изявление номинираният за министър Добрев бе категоричен, че няма да има структурни промени в ресора му. "Да разделяме министерства и да създаваме агенции отнема много време. Трябва да се съсредоточим от първия ден в решаване на проблемите и в подкрепа на бизнеса", посочи той.

 

Катарски бизнесмени вдигат хотел в София

в. Стандарт

Катарски бизнесмени ще правят луксозен спа хотел в стара сграда в центъра на София. Те все още не са намерили подходяща, но сред възможностите, които се обсъждат, е и старата баня в "Овча Купел", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след правителствената визита в Катар.

Сградата на банята в "Овча Купел" е държавна собственост, но и общината има интерес тя да се възстанови, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Другите две бани, към които катарците може да проявят интерес, са Централната и тази в Банкя.

Интересът на бизнеса от емирството бил насочен към сгради с историческа стойност и в близост до минерални извори. Имало интерес и към купуване или построяване на хотели и извън столицата, каза Павлова. Ако им се предостави земя - държавна или частна - пък щели да строят голф игрища и спа хотели.

Катарските инвеститори търсели проекти с възвращаемост от поне 14%, обясни Павлова. Затова и изграждането на магистрала "Черно море" - между Варна и Бургас, едва ли ще бъде възможно с пари от шейховете, обясни тя. Интерес имало и към концесия на летището в Балчик.

Катарците много се интересували и от сектор земеделие, като вече има и сключен договор с компания, която се занимава с охладени пилета и производство на месо. Мебелна фирма също е успяла с голяма поръчка за Катар. Договорените контракти са на обща стойност 100 млн. евро, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още