IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът се кани да реже агросубсидии заради спекулата в цените

Бойко Борисов се зарича да прави внезапни проверки из магазините преди Великден

17:20 | 15.03.12 г.
Премиерът се кани да реже агросубсидии заради спекулата в цените

На последното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов се зарича да не подписва нито едно правителствено постановление, свързано с държавна помощ за животновъди или преработватели, ако се установи, че браншът е увеличавал спекулативно цените на храните.

Това се разбира от публикуваната на страницата на Министерския съвет стенограма от заседанието, проведено във вторник преди визитата на българската делегация в Катар.

Веднага след заседанието земеделският миинстър Мирослав Найденов обясни, че заедно с министерството на икономиката ще бъде подготвен анализ на цените на основните хранителни стоки, който трябва да бъде готов до утре. Самият премиер се зарича преди Великден заедно с финансовия министър да направят внезапни проверки по магазините, за да установят дали цените не са раздути умишлено.

Вчера зам.-министрите на земеделието проведоха среща с животновъди и представители от хранителната индустрия, които заради поскъпването на горивата и въвеждането на нови евроизисквания в производството бяха принудени да повишат цената на крайната си продукция.

Животновъдите обявиха, че не са променяли изкупните си цени на свинското и ангешкото месо от една година. Птицевъдите от своя страна обещаха да свият странични разходи, за да понижат цените на яйцата.

Браншовиците отново повдигнаха въпроса и за доста обтегнатите си взаиомоотношения с търговците, чиито надценки в условията на криза остават твърде високи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още