IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса очаква да спести 4 млн. лв. от отстъпки за лекарствата

Фармацевтични фирми и касата се разбраха за по-ниски цени на 25 продукта

15:10 | 15.03.12 г. 5
Здравната каса очаква да спести 4 млн. лв. от отстъпки за лекарствата

Здравната каса ще спести 4,2 млн. лв. през тази година от договорени отстъпки за лекарствата, съобщиха от пресцентъра на здравната институция. Общият бюджет на касата за лекарства за тази година е близо 500 млн. лв. (бел. ред.)

От 16 март Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща по-ниски цени за 25 лекарствени продукта. Отстъпките станаха факт след проведеното договаряне между касата и някои от производителите и вносителите на медикаменти. Предстои подписване на споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите са подали документи през последните дни. 

Договорените отстъпки са от 0,04% до 37,3%, а медикаментите са за лечение предимно на тежки онкологични заболявания, диабет, астма, хронични вирусни хепатити, шизофрения, медикаменти при наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Според действащото законодателство касата има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, които нямат генеричен аналог и не участват в определянето на референтната стойност на други лекарствени продукти и чиято цена е покрита изцяло. 

От ведомството напомнят, че фармацевтичните фирми по своя инициатива могат да предлагат отстъпки и за лекарствени продукти с ниво на заплащане от касата 25%, 50% и 75%, ако са медикаменти, които са единствен лекарствен продукт в група и не участват в определянето на референтната стойност. При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между касата и пациента.

От здравната каса уточняват, че процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да ги предлагат по всяко време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
sonka.74
преди 12 години
От "Софарма" публично декларираха, че ще предложат намаления на цените на лекарствата. Но проблемът е, че не трябва тези отстъпки да зависят от добрата воля на фармацевтите компании, а да се измени нормативната база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
faith no more
преди 12 години
Веселяци! Значи касата е договорила някави мижави отстъпки и то само за оригиналните лекарства,които са доста по-малка част в сравнение с генериците!!! Както и очаквах,целта е малко по малко скандала да отшуми,ще договорят някакви малки отстъпки за пред хората и всичко ще си както преди,смешна работа! Ако се надяват да замажат очите на хората с това няма да стане! Но какво да очакваме,след като лобито на фармацветичната мафия е много силно,а премиера си води с него в делегациите по света хора като Огнян Донев!!! Да не говорим,че ГЕРБ се гласят да сложат за шеф на касата,сегашната заместничка на *** Нешева,която до сега е отговаряла точно за лекарствената политика и както е видно е направила много за високите цени на лекарствата,какво повече да говорим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
tati
преди 12 години
И какво, сега в здравната каса ще очакват да си раздадат поредните спестени бонуси и ДМС-та от здравните осигуровки на пациентите? А те /пациентите / наивните овчици ще продължат да си плащат и доплащат когато имат нужда от здравно обслужване защото видете ли пари нямало във здравната каса за здраве . Парите са за харчене за бонуси, за допълнително материално стимулиране и т.н. и т.н.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
boris petev
преди 12 години
Могат да постигнат още намаления, ако си гледат съвестно работата и не ламтят за парите на монополистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
boris petev
преди 12 години
АМИ ДОНЕВ ЗАЩО НЕ Е ПРЕДЛОЖИЛ И ТОЙ ПОНЕ! ЕДНО НАМАЛЕНИЕ НА НЕГОВ ПРОДУКТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още