IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 март

07:26 | 15.03.12 г.
Преглед на печата за 15 март

Държавата продължава да бъде най-щедрият работодател

в. Сега

Средният осигурителен доход в страната за 2011 г. едва стигна 594 лв. - почти с 16 лв. по-малко от очакванията на кабинета за 609.96 лв., но привилегированите групи на военни, полицаи и чиновници на пълна държавна издръжка продължават да просперират. Това показва анализ за показателите през изминалата година, изготвен от НОИ.

Средният осигурителен доход на военни и полицаи за 2011 г. мина 1005 лв. (при 997 лв. за 2010 г.). От НОИ отчитат известно намаление на броя им, който пада от 82 996 души на 80 444. Но пък се е увеличил броят на държавните служители, съдии и прокурори, осигурявани изцяло от държавата. За м.г. те са 49 350 със среден доход от 976 лв., а година по-рано са били 48 729 и доход 949 лв. Средният осигурителен доход показва върху какви суми реално се осигуряват различните категории работещи у нас.

Анализът на НОИ разкрива едно от най-дълбоко пазените в тайна числа за администрацията - колко са хората, които държавата осигурява изцяло за своя сметка. Те са 129 794.

Комисиите и агенциите също са разточителни с бонуси

в. Сега

Държавните агенции и комисии, които останаха встрани от гнева на премиера Бойко Борисов за бонусите, приемат допълнителното материално стимулиране като задължително. Почти всички редовно изразходват позволения им по закон максимум за бонуси.

Най-щедра в разходите си за възнаграждения на фона на щатния състав е Комисията за финансов надзор, оглавявана от Стоян Мавродиев. Най-скромни са разходите в Агенцията за ядрено регулиране.

Това показва проверка на "Сега" за разходите за заплати, щатния състав и позволените максимуми на бонусите в тези институции. Данните са на база планиран бюджет за 2011 г., като отчети за реалните разходи все още няма. От предходни години обаче е ясно, че максимумите за бонусите се достигат.

Фирмите ще искат по-високи цени за поддръжка на пътищата

в. Сега

Поканата на агенция "Пътна инфраструктура" до пътните фирми да намалят цените най-вероятно ще има точно обратния ефект. Фирмите са съгласни да преговарят с държавата, но за да поискат увеличение на цените, а не за да ги намалят.

Преди дни шефът на АПИ Лазар Лазаров, заразен от общата правителствена инициатива за намеса в цените, покани всички фирми на преговори за поевтиняване на поддръжката на пътищата. Сега сумите се различават драстично в различните области.

"Съгласни сме да коментираме цените, да направим анализ, но не съм оптимист, че можем да ги намалим. По-скоро трябва да се вдигнат", коментира шефът на фирмата, която поддържа пътищата във Варна Росен Колелиев. Колелиев е и председател на "Инфраструктурно строителство" към Камарата на строителите в България. Той каза, че е насрочено заседание на камарата, на което фирмите да обсъдят предложението на АПИ.

Спряха търг за имотите на Бирата

в. Стандарт

Разпродажбата на имотите на покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, бе спряна. Търгът в крайдунавския град беше насрочен за 16 март, след като преди месец на тезгяха на частен съдия-изпълнител бяха сложени 70-ина имота, оценени за над 10 млн. лв. До запора се стига в резултат на заведен иск от банка за необслужван кредит на стойност 6 млн. лв. от "Хотел мениджмънт" АД. Спирането на публичната продажба също бе по искане на банката, научи "Стандарт".

Депутати бойкотират закона за отпадъците

в. Стандарт

Депутати от опозицията бойкотират разглеждането на Закона за отпадъците на второ четене. С предложения от екоминистерството проект се въвежда плащане само по банкова сметки при предаване на отпадъци от черни и цветни метали. Забранява се и граждани да предават скрап срещу заплащане. Само 35 члена от общо над 250 са разгледали депутатите от Комисията по околна среда и води за пет заседания, а още не са стигнали до най-спорните текстове, засягащи отпадъците от черни и цветни метали.

5000 касови апарата връзват с НАП на ден

в. Стандарт

По около 4800-5000 фискални устройства на ден се връзват с Националната агенция за приходи. Ако тези темпове се запазят, крайният срок до 31 март всички фискални устройства да бъдат вързани с приходната агенция ще бъде спазен, заявиха от НАП. Около 230-240 хил. касови апарата трябва да имат връзка с агенцията до края на месеца, като над 200 хил. фискални устройства вече подават данни за отчетените обороти. Бензиностанциите се вързаха с НАП още в началото на миналата година. В резултат приходите от ДДС от петролния бизнес скочиха с близо 100 млн. лв. Освен това рязко нарасна официалният оборот на малките бензиностанции.

Спасителни джетове и понтони ще ни пазят от инциденти в морето

в. Новинар

Спасителни джетове и понтони ще ни пазят от инциденти в морето. От това лято влизат в сила нови правила за водните бази по курортите. Джетовете няма да тръгват от брега, близо до къпещите се, а от специално изградени в морето понтони.

Шефът на „Морска администрация" Бургас капитан Живко Петров обясни пред бТВ, че понтонът е гъвкав и достатъчно широк - 3 метра, има парапети и няма да се ползва в лошо време.

Концесионерите на по-големи плажове, като в Слънчев бряг, където и водните бази са по-големи, смятат инвестицията в плаващи пътеки за скъпа и неоправдана. Георги Мицов, който от 8 години стопанисва централния плаж в Поморие, е на друго мнение.

„Топлофикация” върти далавери с абонатни станции

в. Новинар

Столичната „Топлофикация” върти крупни далавери с подмяната на старите абонатни станции в жилищните блокове с нови. Въпреки че компанията не е истинският собственик на станциите, прибира хиляди от предаването им на вторични суровини, научи „Новинар”.

За случая сигнализираха жители на няколко от блоковете в столичния жк „Слатина”. Те били светнати за далаверата на дружеството от собственик на фирма, която се занимава с отнасянето на вторични суровини до пунктовете за предаването им. В зависимост от блока и броя на абонатните станции в него „Топлофикация” прибира суми от порядъка на 3000-4000 лева, твърдят жителите на района.

Те са готови да докажат, че са реалните стопани на абонатните станции в блоковете си с нотариалните актове за жилищата си. В документите станциите фигурират в идеалните части на сградата и са собственост на живущите още от настаняването им в блока.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още