IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 март

07:30 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 14 март

Нова банка покровител за ОЦК и "ГОРУБСО – Мадан"

в. Капитал Daily

Две седмици след като призна, че няма пари нито за заплати, нито за нови инвестиции в "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали и "ГОРУБСО - Мадан", собственикът на двете фирми Валентин Захариев излезе със заявлението, че проблемът е решен. "Имаме генерално споразумение с банка, с помощта на което ще бъдат изплатени забавените заплати в дружествата. Планира се и по-нататъшно участие на същата институция в инвестиционните проекти в завода", каза Захариев пред "Капитал Daily". Той е основен акционер в комбината в Кърджали и добивното предприятие в Мадан чрез "Интертръст холдинг". За момента името на банката партньор се пази в тайна. Захариев не обяви и за каква сума става въпрос, но призна, че договорът включва залог на активи и участие на финансовата институция в управлението на фирмите. Така, с две думи, бизнесменът прави крачка към допускането на нов инвеститор в компаниите си.

Търговци помпат двойно цената на агнешкото

в. Стандарт

Търговците печелят най-много по празниците, защото купуват агнето от производител за 6 лева, а в магазина цената му е над 12 лв. Това коментира председателят на асоциация "Добруджанско агне" Милен Николов, който има и собствена овцеферма със 160 овце майки и още 100 за разплод.

Той е категоричен, че липсата на държавна политика и минимална защитна изкупна цена са сред причините за хаоса на пазара. Той ще продава живото тегло по 6 лв., въпреки че според него реалната цена е 8, за да се покрият разходите. "Скочиха фуражите и вече се предлагат за 40 стотинки за кг без ДДС. През април още ще се покачат, защото стопаните, които досега не са продали, са плащали на складове за съхранение", обясни Николов.

Кабинетът се запасява с горива при рекордни цени

в. Сега

На фона на ценовите рекорди при горивата държавата изненадващо реши да обнови запасите си от дизел. Правителството вчера даде съгласие агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да освободи неуточнено количество от съществуващия дизел и на негово място да закупи нов с цел гарантиране качеството на резервите. Сделката се извършва, преди да е приета задължителната по закон годишна програма за обновяване на запасите, и за пореден път повдига въпроси около случващото се в Държавния резерв.

Правителственото прессъобщение за обновяването на дизеловите запаси е лаконично, а никой от кабинета не даде разяснения по него. От него става ясен само видът на горивото за обновяване - дизелово гориво клас Е, и законовото основание за това - Законът за задължителни запаси от нефт и нефтопродукти. Количества не са обявени, макар че в тях няма нищо тайно. Поддържането на минимални нива горива по този закон е общоевропейско изискване и изпълнението му се следи ежемесечно за разлика от военновременния резерв, който е секретен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още