IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели предвиждат до юни да се засили темпът за наемане на кадри

Един на всеки петима анкетирани мениджъри посочва, че ще наеме персонал за второто тримесечие на годината, сочи изследване на агенция Manpower

12:30 | 13.03.12 г.
Работодатели предвиждат до юни да се засили темпът за наемане на кадри

Българските работодатели очакват през второто тримесечие на 2012 г. темпът на наемане на кадри постепенно да се подобри. Това показват резултатите от обзорното изследване за заетостта, проведено от агенция Manpower.

Анкетирани са 751 работодатели, като един на всеки петима запитани е отговорил положително на въпроса дали ще наеме нови хора в периода април-юни.

Проучването показва още, че за шесто поредно тримесечие българските работодатели демонстрират намерения за увеличаване на работната сила в идните месеци. Продължава обаче тенденцията на трудно намиране на  подходящи кандидати за търсената позиция, като причина за това са повишените критерии от страна на управителите на компаниите. Това е и причината много обявени позиции да остават незаети поради разминаването в търсене и предлагане на професионални умения.

Едва десет на сто от работодателите са отговорили, че ще намаляват персонала си в идните месеци, като този процент е аналогичен с този, обявен от мениджърите през първото тримесечие на 2011 г.

Анкетираните през тази година работодатели отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие, като най-активни в това отношение са бизнесмените в Бургас, София и Варна. 

С най-силно изразени намерения за назначаването на нови кадри са работодателите от областта на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, както и на собствениците от ресторантьорския и хотелиерския бранш.

Изследването на Manpower показва, че има голямо търсене за IT специалисти и оператори в кол центрове, владеещи два и повече европейски езика. Това търсене се заявява основно от страна на мултинационални компании, които обслужват различни европейски държави.

Анализът отчита, че „изтичането на мозъци” продължава да е голям проблем, въпреки че заради кризата немалко българи се завърнаха в страната.

Все по-осезаемо се усеща и недостигът на кадри в здравеопазването, особено на лекари. Причината е в тяхната реализация в други европейски страни като Германия например, където заплащането е адекватно на професионалните им умения.

В световен план се наблюдава задържане на темпа на наемане на персонал, като особено силно това се наблюдава в Европа, Близкия Изток и Африка. 

Известно увеличение в търсенето на персонал се наблюдава в Турция, Израел, Румъния и Норвегия, а най-слабо - в Гърция и Испания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още