IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свобода за кокошките, затвор за пазара

Подходът на министър Найденов към решаването на проблема с цените на яйцата почива на методи от един отминал период

08:13 | 12.03.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мирослав Найденов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Замисълът на общия пазар в ЕС е, че в неговата основа стои свободното движение на стоки. Така че отговорът на проблема е доста лесен – ако отнякъде можем да внесем по-евтини яйца, пазарната логика е да го направим. Дефект на пазара би било в страната с най-ниски доходи в ЕС да ядем едни от най-скъпите яйца.

Министърът размаха пръст именно с такъв аргумент – щял да договори с колегата си от Полша да внесем яйца от неговата държава. Господин Найденов, отдавна частните търговски отношения между производители и търговци, вносители и износители, не се решават от административния апарат. Подобни отношения с Полша сме имали преди повече от 20 години и уж сме скъсали с онзи период.

Да се върнем на риториката – министърът често използва думи като спекула и морал. След като сме избрали да бъдем отворена икономика и особено с оглед принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, това е просто нелепо. Пазарът трябва да се води от пазарните сили – търсене, предлагане и покупателна способност, а не от твърдата ръка на администрация със спорна ефективност.

Да, министърът е свободен да изразява мнение, да оказва натиск чрез проверки и по-стриктен контрол върху дейността на производители и търговци. Привикването на производителите и размахването на пръст обаче изглеждат не на място.

Министър Найденов на няколко пъти повдигна темата за надценките, които поставят търговците. След като те са последното звено на формиране на цената преди крайния потребител, би било редно да се размаха пръст и на тях.

В личен план би ми била интересна среща, на която министърът притиска големите чужди вериги на нашия пазар с аргумента, че са спекуланти и че трябва да свалят цени. Подобно събитие би поставило върху българския пазар петно, което едва ли ще можем да изтрием доста дълго.

Ако пазарът наистина е свободен, къде е решението?

Ясно е, че повишаването на цените не е добра новина за потребителите. Особено в навечерието на Великден. Решение обаче има и то отново се крие в устоите на свободния пазар.

Когато дадена стока е скъпа, се преминава към заместващо потребление, макар яйцата да са сравнително частен случай заради липсата на заместители.

Тук е ролята на производителите. Ако проблемът с високите цени е при големите вериги и техните надценки, пазарът разкрива прекрасен шанс за печалба както за по-дребните търговци и квартални магазини, така и за резултатите на самите производители, които в 100% от случаите разполагат със свои фирмени магазини.

Ако обаче проблемът се окаже не в търговските надценки, а при производителите, то със сигурност ще имаме широко отворена врата за внос на яйца. А дали те ще са полски, гръцки или унгарски, трябва да реши свободният пазар. Не твърдата ръка на администрацията и на министър Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 12 години
Ricco e много прав - пазарът в България не е точно "свободен", включително и този на храните. И ако в една пазарна икономика, пазарът би реагилал точно според очакванията на автора, в нашата икономика пазарът няма да реагира никак. За великден ще се купят яйца и всички поизводители го знаят. Въпросът е дали българинът ще купи яйца по 40-50 стотинки парчето в същото количество, в което ще купи при цена 20-25 стотинки. И дали след великден ще продължи да купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
bstoyano
преди 12 години
Да не забравяме, че този резерв беше натрупан в години, когато всички икономики растяха и конюнктурата беше добра. Така че натрупването на резерв в тези години в никакъв случай не е атестат за капацитета на тогавашните управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Като гледам самодоволно ухилената мутра на Баш Картелмайстора, се сещам за всичките простотии, които той натвори с така наречените "стандарти". Стандартите не сработиха, но цените скочика с над 50%. Писна ми вече от неговите МЕЧЕШКИ УСЛУГИ, направени уж без да иска. Ама ако се върнем малко в миналото, ще установим, че точно тази мазна мутра е била изхвърлена от една агенция, поради мутренското внасяне на 75 тона говежда "***" на повече от 20 години. Не мога да вярвам на такъв човек и на една негова дума. Щото и вълкът и мутрата си приличат - козината си менят, но нрава НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
"+100000"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Доколкото разбрах, щастието на кокошките зависи от размера на площта, в която живеят (старнно и при хората май е така). В този смисъл, кокошките гледани на село са в пъти и пъти по-щастливи от тези гледани във ферми. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Не защитавам герб, обаче в спора за държавния резерв има нещо от сорта ГЕРБ срещу БСП. Аз не вярвам на нито едните и те съветвам да не вярваш сляпо на вторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Тъщата гледа кокошки на село, колкото и позорно и нехуманно да е, те не са щастливи. Цената на яйцето обаче е доста ралична. Ето там е решението на проблема и именно продукт заместител. Заместителя е яйце от нещастна кокошка. Може да нелегално, но никой не може да ми докаже, че тези които се продават по хипер маркетите са по-добри и че изобщо кокошката е била щастлива. Може пък да е била крайна песимистка или да не е обичала звуците на Моцарт когато са я гледали във фермата. Я затвори един метал в луксозна хотелска стая, без право на излизане и го облъчвай с чалга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
msimov
преди 12 години
ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ ИЗХАРЧВАНЕТО И НА МАЛКОТО ОСТАНАЛ РЕЗЕРВ И СКАПВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА.Имало едно време държава с 7.7 милиарда фискален резерв и все още работеща икономика. Уви това беше преди бащицата наш Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
То хубаво пазар (свободен или не), но да не забравяме, че съвременните пазари са повече или по-малко олигополни. Т.е. те са доминирани от малко на брой, но големи като размер субекти. В такава обстановка формално може и да няма картели, монополи или доминиращо положение, но дефакто се получават точно, точно такива ефекти. В случая, за да се компенсира цената с внос, това трябва да бъде организирано и/или подкрепено от някой/някои от големите търговци. Защо обаче те да го правят и да си подбиват печалбите? В условията на олигопол не е толкова трудно малкото участници да постигнат дори и негласна уговорка да НЕ предприемат такива действия. И понеже те дефакто държат по-голямата част от пазара и ето ти ситуация. Без изход. Засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nezabelejim
преди 12 години
Чували ли сте за Миро щастливата кокошка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още