IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свобода за кокошките, затвор за пазара

Подходът на министър Найденов към решаването на проблема с цените на яйцата почива на методи от един отминал период

08:13 | 12.03.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мирослав Найденов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Последните седмици в българския политически живот преминават доста динамично. И докато скандалите с бонусите и скандалите с цените на лекарствата, одобрени административно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са напълно резонни с оглед ангажиментите, които правителството е поело към обществото, то подходът за решаването на проблема с поскъпването на яйцата оставя доста горчив привкус.

Притеснителен в случая е поредният опит на земеделския министър Мирослав Найденов да регулира цените, оставяйки усещане за създаване на картел. Подобни намерения, не дори действия, би трябвало да бъдат моментално загърбени с оглед претенциите на ГЕРБ да бъде припозната като част от десния алианс в Европа – Европейската народна партия (ЕНП).

Проблемът със свободата на кокошките и техните птичи права е създаден далеч извън България. Регулациите, които налага Брюксел, касаят не само България, а всички страни от Европейския съюз. Добър анализ по темата бе изготвен от Института за пазарна икономика.

Нека обаче поставим фокуса на вниманието върху реториката на министъра и спешните мерки, които той взе за разрешаване на проблема.

Няма как да не направи впечатление, че точно година след порива на Мирослав Найденов да бори спекулантите - тази недостойна според него част от пазара - със специално звено от МВР, което да е на подчинение на премиера, въпросът за налагане на административен контрол върху цените отново е на дневен ред.

Парадоксалното е, че преди година замисълът на министъра бе да се бори с картелите, а сега прави точно обратното - практически формира такъв. Така и не разбрахме в крайна сметка какви са отстъпките, които производителите на яйца са поели, за да се смъкнат цените. Със сигурност обаче в случая говорим за административен контрол.

Министърът посочи, че с отстъпки от страна на държавата производителите на яйца ще бъдат компенсирани. Как ли биха реагирали колегите на земеделския ни министър от други държави, част от така наречения свободен пазар в Европейския съюз.

На всички е ясно, че проблем с цената на яйцата има. Обществото е изключително чувствително към всяко поскъпване на храните и горивата, което е напълно разбираемо. Но с административни мерки е по-вероятно да си създадем повече главоболия в дългосрочен план.

Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 12 години
Ricco e много прав - пазарът в България не е точно "свободен", включително и този на храните. И ако в една пазарна икономика, пазарът би реагилал точно според очакванията на автора, в нашата икономика пазарът няма да реагира никак. За великден ще се купят яйца и всички поизводители го знаят. Въпросът е дали българинът ще купи яйца по 40-50 стотинки парчето в същото количество, в което ще купи при цена 20-25 стотинки. И дали след великден ще продължи да купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
bstoyano
преди 12 години
Да не забравяме, че този резерв беше натрупан в години, когато всички икономики растяха и конюнктурата беше добра. Така че натрупването на резерв в тези години в никакъв случай не е атестат за капацитета на тогавашните управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Като гледам самодоволно ухилената мутра на Баш Картелмайстора, се сещам за всичките простотии, които той натвори с така наречените "стандарти". Стандартите не сработиха, но цените скочика с над 50%. Писна ми вече от неговите МЕЧЕШКИ УСЛУГИ, направени уж без да иска. Ама ако се върнем малко в миналото, ще установим, че точно тази мазна мутра е била изхвърлена от една агенция, поради мутренското внасяне на 75 тона говежда "***" на повече от 20 години. Не мога да вярвам на такъв човек и на една негова дума. Щото и вълкът и мутрата си приличат - козината си менят, но нрава НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
"+100000"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Доколкото разбрах, щастието на кокошките зависи от размера на площта, в която живеят (старнно и при хората май е така). В този смисъл, кокошките гледани на село са в пъти и пъти по-щастливи от тези гледани във ферми. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Не защитавам герб, обаче в спора за държавния резерв има нещо от сорта ГЕРБ срещу БСП. Аз не вярвам на нито едните и те съветвам да не вярваш сляпо на вторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Тъщата гледа кокошки на село, колкото и позорно и нехуманно да е, те не са щастливи. Цената на яйцето обаче е доста ралична. Ето там е решението на проблема и именно продукт заместител. Заместителя е яйце от нещастна кокошка. Може да нелегално, но никой не може да ми докаже, че тези които се продават по хипер маркетите са по-добри и че изобщо кокошката е била щастлива. Може пък да е била крайна песимистка или да не е обичала звуците на Моцарт когато са я гледали във фермата. Я затвори един метал в луксозна хотелска стая, без право на излизане и го облъчвай с чалга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
msimov
преди 12 години
ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ ИЗХАРЧВАНЕТО И НА МАЛКОТО ОСТАНАЛ РЕЗЕРВ И СКАПВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА.Имало едно време държава с 7.7 милиарда фискален резерв и все още работеща икономика. Уви това беше преди бащицата наш Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
То хубаво пазар (свободен или не), но да не забравяме, че съвременните пазари са повече или по-малко олигополни. Т.е. те са доминирани от малко на брой, но големи като размер субекти. В такава обстановка формално може и да няма картели, монополи или доминиращо положение, но дефакто се получават точно, точно такива ефекти. В случая, за да се компенсира цената с внос, това трябва да бъде организирано и/или подкрепено от някой/някои от големите търговци. Защо обаче те да го правят и да си подбиват печалбите? В условията на олигопол не е толкова трудно малкото участници да постигнат дори и негласна уговорка да НЕ предприемат такива действия. И понеже те дефакто държат по-голямата част от пазара и ето ти ситуация. Без изход. Засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nezabelejim
преди 12 години
Чували ли сте за Миро щастливата кокошка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още